Virgil van Dijk was met twee goals tegen Brighton & Hove Albion de grote man bij Liverpool

Glansrol Van Dijk bij dertiende zege Liverpool, Willems zit City dwars

Twee dagen voor de uitreiking van de Gouden Bal heeft Virgil van Dijk zijn kandidatuur voor de beste voetballer van het jaar nog maar eens onderstreept.

Met twee meesterlijke kopstoten bezorgde hij Liverpool tegen Brighton & Hove Albion alweer de dertiende zege in veertien competitieduels: 2-1.

Eerder op de dag verspeelde Manchester City twee punten tegen Newcastle United (2-2), waardoor de voorsprong van Liverpool op de regerend kampioen nu elf punten is.

Van Dijk heerst in de lucht

De status van Van Dijk in Liverpool is moeilijk te overschatten, al werden er dit seizoen ook wel wat kanttekeningen gemaakt. Een daarvan was zijn scorend vermogen: dit seizoen trof Van Dijk alleen op de eerste speeldag tegen Norwich City doel.

In de negentiende minuut van het duel met Brighton rekende de verdediger af met die kritiek. Trent Alexander-Arnold leverde een perfecte voorzet af bij de tweede paal en Van Dijk kopte de bal tegendraads binnen.

Vijf minuten later herhaalde dat scenario zich. Opnieuw was het Alexander-Arnold met de voorzet en opnieuw torende Van Dijk boven iedereen uit om zijn tweede binnen te koppen.

Liverpool liet de teugels na de 2-0 een beetje vieren en daar maakte Brighton bijna gebruik van. De aansluitingstreffer kwam er, ondanks twee gevaarlijke pogingen van de prima spelende Davy Pröpper, niet.

In de tweede helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor Liverpool tot doelman Alisson een kwartier voor tijd met rood naar de kant werd gestuurd. De Braziliaan gebruikte zijn handen buiten zijn strafschopgebied om een lobje van invaller Leandro Trossard te neutraliseren.

Tweede doelman Adrián blundert

Tweede doelman Adrián ging vervolgens ernstig in de fout bij de vrije trap die volgde. De Spanjaard stond nog bij de paal om zijn muur te organiseren, had niet door dat scheidsrechter Martin Atkinson de vrije trap liet nemen en zag de bal vervolgens tergend langzaam in de andere hoek rollen. Dat slimmigheidje kwam van verdediger Lewis Dunk.

Davy Pröpper (hier in duel met Georginio Wijnaldum) speelde een sterke wedstrijd op Anfield

Zo kwam Liverpool toch nog even in het nauw, zeker toen Adrián grabbelde bij een inzet van Pascal Gross. De Spanjaard kreeg de bal nog net voor zijn eigen doellijn onder controle.

Willems bezorgt Manchester City kater

Manchester City liep op bezoek bij Newcastle United opnieuw averij op: 2-2. City had op St. James' Park veel balbezit, maar creëerde weinig kansen. De bezoekers openden voor rust wel de score via Raheem Sterling, die de bal met wat geluk voor de voeten kreeg.

Niet veel later zorgde oud-PSV'er Jetro Willems met een mooie schuiver voor 1-1. De fraaie treffer van Willems was zijn tweede dit seizoen bij Newcastle. Zijn eerste doelpunt maakte hij op Anfield tegen Liverpool.

Jetro Willems viert zijn treffer tegen Manchester City

In de slotfase leek Kevin De Bruyne City met een heerlijke volley de zege te schenken. Zijn uithaal belandde via de vingertoppen van keeper Martin Dubravka op de onderkant van de lat en viel binnen.

Amper zes minuten later stond het alweer gelijk toen Jonjo Shelvey met een fraaie knal toch nog de 2-2 maakte.

Chelsea verliest, Mourinho wint weer

Manchester City stijgt dankzij het punt wel naar de tweede plek in de Premier League met evenveel punten als Leicester City, dat zondag nog in actie komt.

Nummer vier Chelsea verloor verrassend met 1-0 van het kwakkelende West Ham United. José Mourinho won ook zijn derde duel als trainer van Tottenham Hotspur en is voorlopig vijfde.

Net als vorige week tegen West Ham United kwamen de Spurs met 3-0 voor, maar in de slotfase lieten ze de tegenstander (Bournemouth) nog terugkeren tot 3-2.