Ontwerper Frank van der Horst met zijn nieuwe viool.
NOS Nieuws

Uitvinders samen op Paleis Soestdijk met hun 'geniale vondst'

De inkeping in de beschuiten van Bolletje, de Bugaboo-kinderwagen, de airfryer of de Lamzac-zitzak: zomaar wat uitvindingen die de afgelopen jaren heel veel geld hebben opgebracht. Elke uitvinder droomt er immers van: een geniale uitvinding die na een tijdje ook nog eens commercieel een doorslaand succes blijkt.

Vandaag, op Nationale Uitvindersdag, komen in Paleis Soestdijk honderden Willie Wortels bijeen om hun vondsten aan het publiek te tonen. De dag staat in het teken van het 30-jarig jubileum van de Nederlandse Orde van Uitvinders (Novu).

'Een laboratorium bedenkt niets'

"Hoe belangrijk uitvinders zijn voor onze economie? Cruciaal", zegt Joris Cavelaars, directeur van de Novu. "Zonder nieuwe ontwikkelingen lopen we vast in de gezondheidszorg, in de duurzaamheid, noem maar op. Alle ideeën komen van uitvinders, alleen mensen hebben ideeën. Een laboratorium of bedrijfsgebouw bedenkt niks."

Een goed idee kan snel geld in het laatje brengen. "Zes maanden is snel, meestal duurt het meer dan een jaar. En als het om hightech gaat, kan het zomaar twee of vijf jaar in beslag nemen."

Volgens Cavelaars vindt 10 tot 20 procent van de uitvindingen uiteindelijk zijn weg naar de markt. De rest verdwijnt stilletjes richting prullenbak.

De opener waarmee potjes en zelfs melkpakken simpel kunnen worden geopend.

Minke Greve uit Heeze presenteert vandaag in Soestdijk haar Twisty Opener. "Paleis Soestdijk, dat is toch schitterend? Ik vind het heel leuk om die opener aan de wereld te laten zien", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze stuitte bij toeval op het stuk hout waaraan een riem is bevestigd. "Toen mijn vader het huis uit moest, ging ik zijn huis leeghalen. Ik vond dat rare ding zomaar in een la. Ik dacht: waar is dat nou goed voor? Zou je er misschien potjes mee kunnen openmaken?"

Greve probeerde het, met succes. "Toen dacht ik: daar moet ik wat mee. Dit moet ook voor andere mensen beschikbaar komen. Denk eens aan mensen met artrose, die bijna geen kracht meer hebben in hun vingers."

Precies op maat

Samen met haar zoon heeft ze de opener verder ontwikkeld: een grote lus voor bijvoorbeeld potten appelmoes, en een kleine lus voor de plastic dopjes op pakken melk. "Zelfs een tube lijm kun je ermee openen. Door het model van de opener kun je hem - door te draaien - precies op maat maken. Door de hefboomwerking heb je 60 tot wel 85 procent minder kracht nodig." Het apparaat is nu in vijf winkels te koop. "Meer zullen zeker volgen", zegt Greve.

Frank van der Horst uit Weesp werkt al jaren aan een nieuwe viool: "Een vioolspeler heeft soms last van het felle geluid van zijn bovenblad, de bovenkant van de viool. Daar kan gehoorbeschadiging door ontstaan. Ik probeer een viool te ontwikkelen waarbij het meeste geluid juist uit het onderblad komt, uit de onderkant. Daardoor wordt het gehoor minder belast."

Maar anders dan Greve wil Van der Horst de resultaten gratis op internet publiceren, zodat iedereen dergelijke violen kan maken. "Ik word er dus niet rijk van, maar dat vind ik niet erg."

Speciale dag

"Waarom een speciale dag voor uitvinders?" De Novu-directeur hoeft er niet lang over na te denken: "We willen mensen laten zien dat iedereen verder kan komen met zijn of haar idee. Het is wel van belang precies te weten hoe en wanneer je de markt op moet gaan. En wees voorzichtig met het vertellen van je idee aan jan en alleman. Het kan zo in verkeerde handen komen en dan ben je je uitvinding kwijt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl