Politie Rotterdam zoekt grenzen van de wet op in strijd tegen wapens

Rotterdam heeft te maken met aanhoudend vuurwapengeweld. Uit cijfers van de Eenheid Politie Rotterdam blijkt dat in de regio Rotterdam dit jaar meer schietincidenten waren dan in de afgelopen vijf jaar, ook al is het nog maar november.

Het OM kondigde eerder al nieuwe maatregelen aan om het geweld het hoofd te bieden. Zo is het tipgeld voor wapens verhoogd van 500 naar 750 euro. Tips kunnen vertrouwelijk gemeld worden bij het Team Criminele Inlichtingen. Daarnaast gaat de politie experimenteren met persoonsgericht preventief fouilleren.

Schietincident per jaar in Rotterdam

Jaar Aantal
2014 65
2015 67
2016 85
2017 84
2018 71
2019 90

Preventief fouilleren is al mogelijk bij groepen mensen, die zich in gebieden bevinden die de officier van justitie aanwijst. Een strikte voorwaarde is dat de politie niet op individuele kenmerken mag selecteren.

Maar vanaf 1 december start een pilot waarbij dat juist wel gebeurt. De officier van justitie heeft een klein groepje van enkele 'veiligheidsrisico-subjecten' uitgekozen, die altijd gefouilleerd mogen worden in Rotterdam. Zij zijn geselecteerd op basis van informatie uit politiedossiers, waaruit een risico op wapengeweld blijkt.

De geselecteerden zijn inmiddels geïnformeerd. Dit zijn mensen van wie de officier van justitie denkt dat zij een risico vormen voor de samenleving of zichzelf. Het OM beroept zich op de 'Wet Wapens en Munitie', waarin inderdaad een bevoegdheid staat om te fouilleren. Maar niet iedereen is overtuigd dat deze bevoegdheid op deze manier gebruikt mag worden.

Vrees voor 'doelverschuiving'

"De politie heeft er een handje van om de grenzen van de wet op te zoeken. Zeker in Rotterdam" vindt Vincent Böhre van Privacy First. "Ervaring leert dat leidt tot doelverschuiving. Als dit nu voor één of twee doelen wordt geïntroduceerd, kan je er donder op zeggen dat dit later voor veel meer doelen wordt gebruikt."

Met deze nieuwe aanpak zoekt Rotterdam de grenzen van de wet op, maar of die overschreden worden is onduidelijk. Daarom hoopt het OM zo snel mogelijk een wapen aan te treffen tijdens een persoonsgerichte preventief fouilleeractie. De rechter zal zich dan over deze kwestie buigen en bepalen of de politie op of over het randje opereert.

"Het is voor ons ook nog even uitproberen hoe dat werkt", zegt Lillian van Duijvenbode, woordvoerder van politie Rotterdam. "Kunnen we het behappen? Hoe werkt het? Houdt het stand in een rechtszaal? Om dat goed en zorgvuldig te kunnen testen, gaan we met een kleine groep beginnen."

Kijk hieronder hoe Nieuwsuur mee ging op pad en zag hoe de politie naar wapens speurt in Rotterdam.

De strijd tegen wapens in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl