NOS Sportβ€’

Hassan kan nog altijd Nederlands eerste Wereldatlete ooit worden

Sifan Hassan heeft de laatste schifting van de verkiezing voor Atlete van het Jaar overleefd. De bond World Athletics, voorheen IAAF, bracht de shortlist terug van elf atleten naar vijf en de Nederlandse is een van die vijf.

De vier concurrenten van Hassan voor de eretitel zijn de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, de Venezolaanse Yulimar Rojas, de Keniaanse Brigid Kosgei en de Amerikaanse Dalilah Muhammad. De winnares wordt op 23 november in Monaco bekendgemaakt.

Het is nog nooit gebeurd dat een Nederlandse atleet of atlete gekozen is tot beste van de wereld. Dafne Schippers haalde in 2015 ook de laatste shortlist, maar zag de Ethiopische Genzebe Dibaba er met de prijs vandoor gaan. Ze werd wel Europees atlete van het jaar.

In 1992, het jaar dat Ellen van Langen olympisch kampioen werd, had de verkiezing een andere opzet. Toen werd de Duitse hoogspringster Heike Henkel gekozen tot 's werelds beste.

Het topjaar van Hassan

Hassan liep afgelopen jaar verschillende Europese records, een wereldrecord op de Engelse mijl, won op de 1.500 en 5.000 meter de Diamond League-finale en werd als eerste atlete in Doha wereldkampioene op zowel de 1.500 als 10.000 meter.

Bekijk in de videocarrousel hieronder hoe Sifan Hassan wereldkampioene werd op de 1.500 en 10.000 meter.

Hassan was ook in de race voor de titel Europees Atlete van het Jaar, maar daarin legde ze het vorige maand af tegen de Russische hoogspringster Maria Lasitskene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl