Trekkers voor het provinciehuis in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

35 trekkers na protest bij provinciehuis langs Schiphol

Na het boerenprotest bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem heeft een aantal boeren op de terugweg onaangekondigd de afslag naar Schiphol genomen. Zo'n 35 tractoren reden langs de vertrekhallen.

Volgens de Marechaussee verliep de actie zonder problemen en gingen de boeren vrij snel weer weg.

Eerder op de dag demonstreerden zo'n tweehonderd boeren bij het provinciehuis van Noord-Holland tegen het provinciale stikstofbeleid. Ze hebben een petitie aangeboden met de symbolische boodschap dat ze bij Friesland willen horen, omdat de stikstofregels daar zijn versoepeld.

De boeren kwamen vooral uit Noord-Holland. Ook Friese boeren zijn naar Haarlem gereden om hun Noord-Hollandse collega's te steunen.

Rijkswaterstaat waarschuwde vanochtend voor extra drukte op de wegen richting Haarlem. Onder meer op de A9 tussen Uitgeest en Haarlem veroorzaakten de trekkers vertraging.

Het College van Gedeputeerde Staten kwam aan het begin van de middag naar buiten om de petitie van de boeren in ontvangst te nemen. Daarna werden ze toegesproken door Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

In het provinciehuis werd vandaag gedebatteerd over de stikstofregels. VVD-gedeputeerde Esther Rommel zegde de boeren toe dat er voor 1 december in elk geval geen nieuwe regels worden aangenomen. Volgens Rommel kost het meer tijd om zorgvuldige beslissingen te nemen.

De boeren zijn niet tevreden met het uitstel. Ze wilden eigenlijk dat extra maatregelen vandaag van tafel gingen. Ze vinden dat het College van Gedeputeerde Staten op deze manier alleen maar tijd koopt.

Het is de tweede keer dat de boeren protesteren bij het provinciehuis in Haarlem. Volgens de organisatie is er nog niet voldoende bereikt. Ze willen dat alle provincies zich aan de landelijke richtlijnen houden en dat er geen extra maatregelen worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl