Geen problemen voor Ajax en AZ;

Hoever droomt van wereldtitel: 'Begint er steeds meer op te lijken'

Ingetogen blijdschap bij Van der Veen: 'Al bezig met volgende duel'

Oranje onder 17 naar halve finales

Het Nederlands elftal onder 17 jaar ligt nog steeds op koers om naast de Europese titel eerder dit jaar ook de wereldtitel te pakken. Bij de WK in Brazilië plaatste Oranje zich met een 4-1 zege op Paraguay voor de halve finales.

Blijdschap bij Oranje als Ki-Jana Hoever voor een 1-0 voorsprong heeft gezorgd

87' GOAL ORANJE -17!

Ünüvar is de maker. Zijn eerste goal van het toernooi.

Oranje onder 17-Paraguay 4-1

78' GOAL ORANJE -17!

Deze zal toch wel tellen? Braaf schiet de bal keurig in de hoek. Ja, deze telt!

Oranje onder 17-Paraguay 3-1

Boadu kijkt uit naar Oranje: 'Ga daar mijn ding doen'

Bizot geniet van redding en het houden van de nul

AZ-trainer Slot trots op zijn ploeg: 'Hebben volwassen gespeeld'

74' Lat!

Daar is bijna de gelijkmaker. Torres kopt op de lat.

Oranje onder 17-Paraguay 2-1

64' GOAL ORANJE -17!

Braaf had al een paar kansen, maar nu schiet hij rustig binnen, maar voor de tweede keer wordt een Nederlandse goal afgekeurd. Buitenspel voor Braaf ging aan de aanval vooraf. Paraguay heeft niets in te brengen, maar mag nog hopen.

Uitslagen

Stand eredivisie

Stand

Uitslagen speelronde 13

Klaar in Den Haag: AZ verstevigt tweede plaats met simpele zege op Emmen

AZ heeft zonder al te veel moeite weten te winnen van FC Emmen. In Den Haag wonnen de Alkmaarders met 3-0 en vergrootten zo het gat met PSV, dat eerder op de dag verloor van Willem II, tot vijf punten.

Myron Boadu viert zijn treffer met Svensson

59' GOAL AZ!

Hij hing al even in de lucht maar daar is dan de 3-0. Stengs, die zich morgen mag melden bij Oranje, scoort. Hij schiet met links raak via het lichaam van Burnet.

AZ-FC Emmen 3-0

AZ viert de 3-0 van Calvin Stengs

45+1' GOAL PARAGUAY!

Terwijl Oranje -17 oppermachtig is en kansen krijgt op 3-0, scoort Paraguay na een misverstand tussen Rensch en doelman Raatsie. Diego Duarte scoort.

54' Paal!

Idrissi is dicht bij de 3-0 voor AZ.

AZ-FC Emmen 2-0

40' GOAL ORANJE -17!

Nu is het wel echt raak voor Hansen. Hij wipt de bal keurig over keeper Ángel González. Zijn 6de goal van het toernooi.

Oranje onder 17-Paraguay 2-0

Nederland viert de 2-0 van Hansen

36' Afgekeurde goal Oranje -17

Sontje Hansen lijkt de tweede goal binnen te glijden na een voorzet van Ünüvar. De goal wordt na interventie van de VAR echter afgekeurd vanwege buitenspel voor Braaf.

Oranje onder 17-Paraguay 1-0

30' GOAL ORANJE -17!

Een prachtige pass van Taylor komt bij Hoever, die naar binnentrekt en hard uithaalt.

25' Gaten in verdediging Paraguay

De verdediging van Paraguay oogt alles behalve potdicht. Oranje weet via onder anderen Braaf nog niet te profiteren, maar er liggen mogelijkheden.

Oranje onder 17-Paraguay 0-0

Rust in Den Haag

AZ-FC Emmen 2-0 door goals van Koopmeiners (strafschop) en Boadu.

Myron Boadu viert zijn goal

45' GOAL AZ!

Boadu werkt een hoge voorzet van Svensson in het doel.

44' AZ dankt Bizot

De doelman redt uitstekend op een inzet van spits Kolar. Geen gelijkmaker voor Emmen.

AZ-FC Emmen 1-0

12' Paal!

Diego Duarte schiet op de paal namens Paraguay. Even daarvoor had Regeer een vrije kopkans namens Oranje. Die inzet ging over.

36' GOAL AZ!

Koopmeiners benut zijn 11de strafschop van het seizoen.

35' Strafschop AZ!

Emmen-doelman Telgenkamp haalt Svensson hard onderuit. Een terechte strafschop.

30' Overwicht en kansen AZ

AZ heeft een overwicht en creëert enkele kansen. Midtsjø ziet een schot gepakt worden door doelman Telgenkamp, De Wit kopt over en Boadu laat ook twee kansen liggen. Niet de grootste kansen, geen reden tot paniek bij Emmen.

AZ-FC Emmen 0-0

Oussama Idrissi (r) en Glenn Bijl (l)

Wilhelmus

Het Wilhelmus klinkt in Cariacica. Oranje onder 17 tegen Paraguay staat op het punt van beginnen.

Oranje onder 17 zingt Wilhelmus

Ter plekke

Onze verslaggever Chiel van Koldenhoven is ter plekke in het Estádio Estadual Kléber José de Andrade in Cariacica, de plek waar Oranje zijn eerste twee groepswedstrijden verloor van Japan en Senegal.

Oranje Onder 17 LIVE

De kwartfinale van het WK onder 17 tussen Nederland en Paraguay is LIVE te zien via een stream op NOS.nl en in de NOS-app. Het commentaar wordt verzorgd door Jan Vincent van Zuiden.

Zelfkritische Ünüvar: 'Benieuwd hoe sterk ik uit deze mindere fase kom'

Ünüvar staat opnieuw in de basis bij Oranje onder 17. Aan zijn talent of voetballende kwaliteiten ligt het niet, aan zijn inzet evenmin. Maar het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar in Brazilië is vooralsnog niet het toernooi van Naci Ünüvar, creatieveling van Oranje die tevens te boek staat als groot talent van Ajax.

"Tot nu toe heb ik nog niet mijn niveau gehaald. Ik zit in een mindere fase", zegt Ünüvar in de lobby van het spelershotel in de hete kustplaats Vitória, speelstad van Nederland in de kwartfinales.

Naci Ünüvar

2' De Wit over de schreef

De Wit trapt Michael Chacón keihard op de voet als de bal al weg is. Arbiter Siemen Mulder ziet het niet en geeft geen prent.

Aftrap in Den Haag

AZ-FC Emmen is begonnen.

De Ligt in de basis bij Juventus

Matthijs de Ligt start bij Juventus in de thuiswedstrijd tegen AC Milan. De 20-jarige verdediger had de midweekse Champions League-wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou nog overgeslagen vanwege een lichte enkelblessure. De oud-Ajacied maakte vorige week nog de enige treffer in de gewonnen stadsderby tegen Torino (0-1).

Berghuis bagatelliseert elleboog: 'Klein duwtje'

Advocaat: 'Heel erg blij voor Senesi'

Opstelling Oranje onder 17 tegen Paraguay

Om 20.30 uur is de aftrap bij Nederland-Paraguay in de kwartfinales van het WK onder 17 in Brazilië.

De wedstrijd is live te zien via een stream op NOS.nl en de NOS-app.

Opstellingen AZ-FC Emmen (20.00 uur)

Vanaf 20.00 uur wordt deze enerverende eredivisiezondag afgesloten met het duel tussen AZ en FC Emmen.

De stand

Bij winst op FC Emmen kan AZ het gat met PSV vergroten tot vijf punten.

De uitslagen

Om 20.00 uur staat nog het eredivisieduel tussen AZ en FC Emmen op het programma.

KLAAR IN ROTTERDAM

Het is afgelopen in Rotterdam. Miljoenenaanwinst Marcos Senesi heeft eindelijk zijn waarde voor Feyenoord bewezen door de bevrijdende 3-2 binnen te koppen tegen RKC. Vlak voor tijd was er ook nog een rode kaart voor RKC'er Spierings.

Marcos Senesi

85' GOAL FEYENOORD

De Kuip ontploft, want vlak voor tijd valt dan toch de 3-2 voor Feyenoord. Senesi kopt vol overtuiging raak, het is zijn eerste goal voor Feyenoord.

70' Kansen voor Feyenoord

De 3-2 voor Feyenoord hangt in de lucht, want de Rotterdammers rijgen de kansen in deze fase aaneen. Keeper Vaessen moest redding brengen op een inzet van Jørgensen, even later is er een harde poeier van Toornstra die maar net over het RKC-doel suist.

Feyenoord-RKC Waalwijk 2-2

59' Op de paal!

Het zit Feyenoord ook niet mee. Berghuis heeft een uitgelezen kans op de 3-2, maar de aanvoerder kopt de paal geheel vrijstaand voor het doel op de paal.

Wissel bij RKC: Maatsen is vervangen door Tahiri.

57' Feyenoord wil meer

Feyenoord neemt geen genoegen met de 2-2 en heeft ook al kansen gekregen op meer. De grootste was voor Jørgensen, maar zijn kopbal werd op de lijn weggehaald door Rienstra.

Maar het blijft voor de Rotterdammers ook oppassen voor de snelle counters van RKC.

Ondertussen in Engeland

Om 17.30 uur is de topper in de Premier League begonnen tussen Liverpool en Manchester City. Binnen een kwartier stond het al 2-0 voor Liverpool door goals van Fabinho en Salah.

Wint Liverpool, dan loopt de voorsprong op City op tot negen punten.

Mohamed Salah kopt de 2-0 binnen tegen Manchester City

TWEEDE HELFT

De tweede helft van Feyenoord-RKC is begonnen, bij een stand van 2-2. Bij Feyenoord is Tapia in de ploeg gekomen voor Van der Heijden.

Meteen na de hervatting is er al een prima kans op de voorsprong voor Feyenoord: Kökcü levert een verraderlijk schot af, dat voorlangs het Waalwijkse doel gaat.

De reacties na Willem II-PSV

Bekijk de reacties van trainers en spelers na de 2-1 zege van Willem II op PSV.

RUST

Het is rust in De Kuip na een enerverende eerste helft. RKC kwam brutaal op een 2-0 voorsprong, maar Feyenoord herstelde de schade nog voor rust: 2-2.

40' GOAL FEYENOORD

Met een gelukje komt Feyenoord op 2-2 tegen RKC Waalwijk. Een vrije trap van invaller Larsson gaat via de muur in het Waalwijkse doel.

Zo hebben de Rotterdammers nog voor rust de 0-2 achterstand hersteld, zonder dat het aanvalsspel nog erg verheffend is geweest.

Van Bommel begrijpt ophef rond Zoet niet

Er was rond Willem II-PSV veel te doen rond de gepasseerde doelman Jeroen Zoet, die in de tweede helft ineens in de spelersbus bleek te zitten. Waarom?

"Ik heb de keuze gemaakt om Jeroen te passeren omdat hij een aantal fouten gemaakt heeft", lichtte PSV-trainer Mark van Bommel toe. Dat Zoet tijdens de wedstrijd in de bus ging zitten, noemt Van Bommel "volledig begrijpelijk".

Sterker nog: het was zijn eigen idee om hem niet op de bank te zetten, om hem een beetje in de luwte te kunnen houden nu alle ogen op hem gericht zouden zijn. "Ik heb Jeroen willen beschermen. Ik begrijp niet waar die drukte om ontstaat. Dat is dan mijn verantwoordelijkheid", besloot Van Bommel over de kwestie.

Mark van Bommel kijkt peinzend toe bij Willem II-PSV

25' GOAL FEYENOORD

Daar is al vrij snel de aansluitingstreffer van Feyenoord. Sinisterra zet Jørgensen alleen voor keeper Vaessen en de Deense spits schuift gedecideerd de 1-2 binnen tegen RKC.

Meteen na de goal gaat Sinisterra met een blessure naar de kant. Hij wordt vervangen door Larsson.

Feyenoord-RKC Waalwijk 1-2

Nicolai Jørgensen juicht na de aansluitingstreffer tegen RKC

19' GOAL RKC

Wat is er aan de hand in De Kuip? RKC trekt brutaal ten aanval, Feyenoord kijkt apathisch toe, en dan staat het binnen 20 minuten 2-0 voor RKC.

Sow schiet de bal verrassend onder doelman Vermeer door, die er opnieuw niet heel geweldig uitziet.

Feyenoord-RKC Waalwijk 0-2

Sylla Sow schreeuwt het uit na de verrassende 2-0 tegen Feyenoord

14' GOAL RKC

Feyenoord-keeper Vermeer laat zich verrassen en hekkensluiter RKC Waalwijk komt op 1-0 in De Kuip door een goal in de korte hoek van Maatsen.

De voorsprong is niet eens verrassend: Feyenoord is tam en weifelend aan het duel begonnen, terwijl RKC vrijuit lijkt te spelen.

Feyenoord-RKC Waalwijk 0-1

Darren Maatsen schoot RKC Waalwijk op 1-0 tegen Feyenoord

10' RKC verstopt zich niet

RKC is brutaal begonnen aan het duel met Feyenoord in De Kuip en heeft al een paar speldenprikjes uitgedeeld. Zo was er een goede mogelijkheid voor Maatsen, maar die raakte de bal in kansrijke positie helemaal verkeerd.

Scheidsrechter Makkelie heeft al twee gele kaarten uitgedeeld, aan Van der Heijden (Feyenoord) en Mulder (RKC).

Feyenoord-RKC Waalwijk 0-0

AFTRAP

De bal rolt in De Kuip! Feyenoord neemt het op tegen hekkensluiter RKC Waalwijk.

Opstellingen Feyenoord-RKC Waalwijk (16.45 uur)

De volgende wedstrijd op het eredivisiemenu begint om 16.45 uur: Feyenoord ontvangt hekkensluiter RKC Waalwijk.

Dit zijn de opstellingen.

Klaar in Tilburg

Afgelopen in Tilburg: Willem II drukt PSV dieper in de put met een 2-1 overwinning.

PSV heeft nu al zes duels op rij in alle competities niet gewonnen: twee remises en vier nederlagen. Dat overkwam de club voor het laatst in november-december 2013 (één remise, vijf nederlagen).

Mohammed Ihattaren oogt teleurgesteld na de zesde wedstrijd zonder zege

85' GOAL PSV

PSV doet iets terug bij Willem II. Invaller Pereiro jaagt beheerst de 2-1 tegen de touwen. Pakken de Eindhovenaren de laatste strohalm?

Even daarvoor had Willem II nog een grote kans op de 3-0, maar Unnerstall bracht redding op een inzet van Trésor Ndayishimiye.

Willem II-PSV 2-1

78' Kansen PSV

PSV geeft nog niet op, maar het zit ook niet helemaal mee. Doelman Wellenreuther grijpt kort achter elkaar twee keer goed in: eerst bij een inzet van Pereiro bij de tweede paal, daarna op een afstandsschot van Ihattaren.

De tijd begint serieus te dringen voor PSV.

Willem II-PSV 2-0

Ondertussen in de Bundesliga

Borussia Mönchengladbach heeft zijn koppositie in de Bundesliga verstevigd. Mede door een misser van Davy Klaassen werd het duel met Werder Bremen nooit spannend (3-1).

Zestienvoudig international Klaassen is in Bremen weer helemaal opgebloeid en denkt hardop aan een terugkeer in Oranje. Nu maakte hij echter geen goede beurt door op een belangrijk moment een penalty te missen. Yann Sommer stopte vlak na rust de inzet van Klaassen, die later nog geel kreeg.

Ramy Bensebaini viert de 1-0 tegen Werder Bremen

68' Zoet in de bus?

Van Bommel grijpt in met een dubbele wissel. Gutiérrez en Bruma gaan naar de kant, Mitroglou en Pereiro mogen het gaan proberen.

Ondertussen gaat in het stadion in Tilburg het verhaal dat de gepasseerde doelman Zoet inmiddels al plaats heeft genomen in de spelersbus. Een curieus verhaal. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

64' GOAL WILLEM II

De problemen van PSV worden groter en groter. Willem II komt op een 2-0 voorsprong door de tweede goal van Nunnely.

PSV was op jacht naar de gelijkmaker, maar de Tilburgers slaan opnieuw toe uit een vlijmscherpe counter. Nunnely schiet de bal uit een lastige hoek langs keeper Unnerstall.

Che Nunnely lijkt met zijn tweede goal de held van de dag te worden bij Willem II

62' GOAL PEC ZWOLLE

Daar is de aansluitingstreffer van PEC Zwolle! De ploeg was met frisse moed uit de kleedkamer gekomen en Ghoochannejhad maakt er 2-1 van in Enschede. De Iraniër kopt een corner van Hamer langs keeper Brondeel.

FC Twente-PEC Zwolle 2-1

55' PSV op zoek naar gelijkmaker

PSV heeft de mouwen nog eens opgestroopt en gaat op zoek naar de gelijkmaker in Tilburg. Vooralsnog zonder succes. Willem II concentreert zich op de defensie en loert op de counter.

Aandachtig toeschouwer in Tilburg: voormalig PSV-trainer Huub Stevens

De tweede helft is begonnen bij FC Twente-PEC Zwolle. De tussenstand is 2-0. En ook in Tilburg rolt de bal weer. PSV kijkt tegen een 1-0 achterstand aan bij Willem II.

Willem II-PSV 1-0

Ten Hag: 'Een fantastische voorstelling van een geweldig Ajax'

De reacties van Ajax en FC Utrecht na de 4-0 overwinning van de Amsterdammers, eerder deze middag.

"Het was een fantastische voorstelling. We hebben Utrecht niet in hun spel laten komen. Ajax dicteerde, ik heb echt een geweldig goed Ajax gezien", aldus een enthousiaste trainer Ten Hag.

RUST

Rust in Enschede: FC Twente staat op een dikverdiende 2-0 voorsprong tegen een matig PEC Zwolle.

Rust in Tilburg: de problemen voor PSV stapelen zich op, want de Eindhovenaren staan 1-0 achter bij Willem II.

Zoet op zoek?

De gepasseerde Jeroen Zoet zit op de bank bij PSV. Hoewel? De doelman is tijdens de eerste helft op pad door het stadion van Willem II. Een opmerkelijk beeld.

Jeroen Zoet zit op papier op de bank bij PSV, maar loopt in werkelijkheid elders in het stadion rond

39' Willem II wacht af, PSV krijgt kansen

Willem II wacht, met de 1-0 voorsprong op zak, rustig af wat PSV van plan is. De Eindhovenaren hebben dan ook de bal, maar weten daar toch weinig creatiefs mee te verzinnen.

Wel zagen we in de 35ste minuut de eerste serieuze kans voor PSV: een schot van Bruma werd met enige moeite gekeerd door doelman Wellenreuther. Een paar minuten later was er een fraai afstandsschot van Gakpo: op de lat.

25' GOAL FC TWENTE

Latibeaudiere kopt op wonderlijke wijze de 2-0 binnen voor FC Twente. Zijn kopbal lijkt houdbaar, maar PEC-keeper Mous en verdediger Nakayama zijn het er niet over eens wie de bal zou moeten tegenhouden. Uiteindelijk grijpt niemand in.

De voorsprong voor Twente is terecht. De Tukkers spelen prima en met durf, terwijl PEC Zwolle angstig voor de dag komt. Een paar minuten na de goal voert PEC-trainer Stegeman zijn eerste wissel al door: Johnsen vervangt de matige Paal.

FC Twente-PEC Zwolle 2-0

Joel Latibeaudiere en Calvin Verdonk vieren de 2-0 op bescheiden wijze

22' Bijna 2-0 voor Willem II

PSV heeft zich enigszins hersteld na de vlotte achterstand en heeft het beste van het spel, zonder dat het tot echte kansen leidt. Maar na 22 minuten is het wel bijna 2-0 voor Willem II: een goed uitgespeelde counter eindigt bij Nunnely, die nipt voorlangs schiet. PSV ontsnapt.

16' GOAL FC TWENTE

FC Twente komt na ruim een kwartier op voorsprong tegen PEC Zwolle. Vuckic tikt de bal fraai binnen na een assist van Latibeaudiere en het is 1-0. Het is alweer zijn zevende goal van het seizoen.

FC Twente-PEC Zwolle 1-0

Een massale knuffelpartij bij FC Twente na de 1-0 van Haris Vuckic

Ten Hag: Bayern is geen thema

Ajax-trainer Erik ten Hag bevestigt na het duel met FC Utrecht nog eens dat hij geen plannen heeft om Amsterdam te verlaten.

"Bayern is geen thema. Ik ga door met bouwen aan dit team", aldus Ten Hag.

Straks meer uit het interview met Ten Hag.

7' GOAL WILLEM II

Dat is snel: na een vlotte aanval van Willem II heeft de verdediging van PSV het nakijken. Köhlert zet voor en Nunnely schiet de Tilburgers van dichtbij op 1-0. Doelman Unnerstall is kansloos.

Willem II was bijzonder fel aan de wedstrijd begonnen en krijgt loon naar werken.

Che Nunnely juicht achter het doel na zijn 1-0 tegen PSV

AFTRAP

Na een minuut stilte is het duel tussen Willem II en PSV begonnen. Ook bij FC Twente-PEC Zwolle rolt de bal.

Minuut stilte in Tilburg

Voor het duel tussen Willem II en PSV wordt een minuut stilte gehouden voor Hans Verèl. De voormalige trainer van Willem II overleed gisteren op 66-jarige leeftijd.

Hans Verèl als trainer van RBC in 1986

'Vertrouwen dat PSV als nummer twee naar de Champions League gaat'

Meesterscout Piet de Visser denkt dat PSV de huidige crisis wel te boven komt en uiteindelijk als tweede eindigt in de eredivisie.

De Visser: 'Vertrouwen dat PSV als nummer twee naar de Champions League gaat'

Zuur voor Zoet

"Jeroen heeft gewoon te veel fouten gemaakt, simpel", is de uitleg van PSV-trainer Mark van Bommel bij de collega's van FOX Sports voor het passeren van Jeroen Zoet.

Zuur voor Zoet: zijn collega Unnerstall staat vanmiddag onder de lat bij PSV

KLAAR IN AMSTERDAM

Afgelopen in Amsterdam! Een superieur Ajax zet FC Utrecht zonder problemen met 4-0 aan de kant.

Ajax had in de slotfase nog een handvol mogelijkheden om een uitroepteken achter de uitslag te zetten, maar dat is niet gelukt.

Donny van de Beek (r) viert de 2-0 tegen FC Utrecht

Opstellingen FC Twente-PEC Zwolle (14.30 uur)

Ook om 14.30 uur: het duel tussen FC Twente en PEC Zwolle. Dit zijn de opstellingen.

78' Wissels in Amsterdam

Met nog een klein kwartier op de klok is Maher bij Utrecht vervangen door Troupée. Bij Ajax is Lang in het veld gekomen voor Labyad.

De wedstrijd is natuurlijk al lang en breed gespeeld, bij een stand van 4-0.

Ajax-FC Utrecht 4-0

66' GOAL AJAX

Het kon niet uitblijven: het wordt 4-0 voor Ajax door een kopbal van Martínez - die kort daarvoor nog een grote kans had gemist - uit een corner van Ziyech.

De hoekschop werd gegeven nadat Paes knap redding bracht op een inzet van Martínez. De Argentijn kwam oog in oog met de Utrecht-goalie te staan na een schitterende assist van Tadic.

Na de goal wisselt Ajax voor de tweede keer: Huntelaar vervangt Tadic.

Lisandro Martínez balt opgetogen de vuist na zijn goal tegen Utrecht

'Bruma, Baumgartl, Doan... We zien ze allemaal niet'

Verslaggever Joep Schreuder bespreekt voor aanvang van het eredivisieduel met Willem II de crisis bij PSV.

58' Ajax maakt de dienst uit

Ook in de tweede helft komt FC Utrecht er niet aan te pas in Amsterdam. Ajax bepaalt het spel, heeft ook alweer een paar kansjes gehad, maar het staat nog 3-0.

Ajax-trainer Ten Hag heeft wel zijn eerste wissel doorgevoerd: Dest is in het veld gekomen voor Mazraoui.

Ajax-FC Utrecht 3-0

Opstellingen Willem II-PSV (14.30 uur)

De opstellingen van Willem II en PSV. De aftrap is om 14.30 uur. Grootste verrassing: Unnerstall vervangt Zoet onder de lat bij PSV.

De bal rolt weer in Amsterdam. Kan FC Utrecht nog iets uitrichten tegen de wervelstorm van Ajax uit de eerste helft? De stand is 3-0.

Ondertussen in Duitsland

De Duitse Bundesligaclub FSV Mainz 05 heeft per direct hoofdtrainer Sandro Schwarz uit zijn functie gezet. De slechte resultaten zijn aanleiding voor het besluit van de clubleiding. Mainz staat na elf ronden zestiende in de Bundesliga met 9 punten. Acht van de elf duels gingen verloren.

Bij Mainz staan twee Nederlanders onder contract, allebei oud-spelers van Feyenoord: Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius. Beiden speelden zaterdag mee in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Union Berlin (2-3).

RUST

Het is rust in Amsterdam. FC Utrecht heeft weinig in te brengen tegen Ajax, dat vanmiddag in topvorm verkeert. De ruststand is 3-0.

40' GOAL AJAX

Ajax walst deze middag over FC Utrecht heen. Vlak voor rust wordt het 3-0 na opnieuw een mooie aanval. Van de Beek is het eindstation en schiet de bal onhoudbaar voor Paes in de hoek. Het is de tweede goal van Van de Beek deze middag.

Twee minuten eerder moest bij Utrecht overigens Ramselaar het veld geblesseerd verlaten. Hij is vervangen door Joosten.

Donny van de Beek maakte er vlak voor rust 3-0 van

24' GOAL AJAX

Aanvoerder Tadic maakt er 2-0 van voor Ajax tegen FC Utrecht. Op aangeven van Promes schiet de Serviër de bal bij de eerste paal in het dak van het doel.

De VAR kijkt nog wel even naar de beelden, want aan de aanval van Ajax ging een vermeende overtreding vooraf van Blind, die op de hakken ging staan van Van de Streek. Het vergrijp is volgens de videoscheids niet ernstig genoeg om de goal af te blazen, maar Utrecht mag best klagen over dit moment.

Het is overigens het honderdste doelpunt van Ajax in 2019. De laatste keer dat een club minstens 100 keer scoorde in een kalenderjaar was 1995: toen maakte Ajax 125 goals en PSV 107.

Ajax-FC Utrecht 2-0

Dusan Tadic wijst naar Quincy Promes, die de assist gaf voor zijn 2-0 tegen Utrecht

14' GOAL AJAX

Daar is de onvermijdelijke voorsprong van Ajax. De Amsterdammers hadden al vijf grote kansen, en de zesde gaat erin. Donny van de Beek schiet Ajax fraai uit de slof op 1-0, de assist is van Tadic.

Het is de zevende keer dit seizoen dat Ajax in het eerste kwartier van een wedstrijd scoort. Voor Van de Beek is het zijn vierde eredivisiedoelpunt. Leuk feitje voor de Amsterdammers: Ajax verloor nog nooit een wedstrijd waarin Van de Beek scoorde.

Ajax-FC Utrecht 1-0

Donny van de Beek en Noussair Mazraoui juichen na de snelle voorsprong

10' Grote kansen voor Ajax

De eerste minuten van Ajax-FC Utrecht bieden meteen al veel spektakel. Na twee minuten gaat Kerk alleen op Onana af. De Ajax-goalie redt, maar even later gaat de vlag ook omhoog wegens buitenspel.

Even later zijn er twee grote kansen voor Ajax achter elkaar, van Blind en van Tadic. Beide keren brengt doelman Paes redding. En weer even later haalt Martinez uit: op de paal. En weer even later gaat een kopbal van Tagliafico net naast.

En de storm houdt maar niet op: in de tiende minuut is er een schot van Promes, waarop Paes opnieuw redding brengt.

Ajax-FC Utrecht 0-0

AFTRAP

FC Utrecht heeft afgetrapt in de Johan Cruijff Arena voor het duel met Ajax.

Tien jaar na tragische dood Robert Enke

Het is vandaag tien jaar geleden dat de Duitse keeper Robert Enke een einde aan zijn leven maakte. De achtvoudig international speelde onder andere voor Borussia Mönchengladbach, Benfica, FC Barcelona en Hannover 96.

In 2012 maakte Joep Schreuder een documentaire over Robert Enke. In "Als ik niet de beste ben, dan ben ik de slechtste..." praten onder anderen doelmannen Hans van Breukelen, Edwin van der Sar, Ronald Waterreus en Jelle ten Rouwelaar over hun ervaringen in de voetbalwereld.

Alleen spandoeken in vak Utrecht-fans

De supporters van FC Utrecht boycotten het uitduel met Ajax uit protest tegen het besluit van de gemeente Amsterdam om niet meer dan vijfhonderd Utrecht-fans toe te laten.

In het uitvak hangen wel spandoeken. De supporters demonstreerden vanochtend bij het stadhuis in Amsterdam.

Spandoeken in het vak van FC Utrecht-fans, die de wedstrijd tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena boycotten

Opstellingen Ajax-FC Utrecht (12.15 uur)

Zakaria Labyad staat voor het eerst dit seizoen in de basis bij Ajax. De aanvaller, geboren in Utrecht, krijgt een kans na het wegvallen van David Neres. De Braziliaanse aanvaller komt dit kalenderjaar niet meer in actie wegens een knieblessure.

Trainer Erik ten Hag heeft besloten zijn succesvolle middenveld van de laatste wedstrijden niet te wijzigen. Klaas-Jan Huntelaar start daardoor op de bank.

'Van Bommel passeert Zoet'

Lars Unnerstall staat om 14.30 uur onder de lat bij PSV in het duel met Willem II, en niet Jeroen Zoet. Dat melden diverse media deze ochtend.

Zoet, die al zes jaar een basisplaats heeft bij PSV en onlangs wel door bondscoach Ronald Koeman werd geselecteerd voor Oranje, verkeert de laatste weken niet in grootse vorm. Het zou niet de enige wijziging zijn die trainer Mark van Bommel doorvoert na de teleurstellende reeks van vijf wedstrijden zonder zege voor PSV.

Unnerstall is overigens op papier de derde keeper van PSV. Donderdag tegen LASK Linz zat de Duitser nog op de tribune en zat tweede keeper Robbin Ruiter op de bank.

Jeroen Zoet tijdens het Europa League-duel met LASK Linz

Van Seumeren elf jaar bij Utrecht: 'Ten Hag was verreweg de beste trainer'

Als Frans van Seumeren straks naar het duel Ajax-FC Utrecht kijkt, ziet hij het kale hoofd van de man die zijn club een zo vurig gewenste plek in de subtop bezorgde. Helaas voor de eigenaar van FC Utrecht verdedigt Erik ten Hag tegenwoordig de belangen van Ajax.

Van Seumeren was in zijn nopjes met Ten Hag, maar moest halverwege het seizoen 2017/2018 lijdzaam toezien hoe zijn trainer naar Ajax vertrok. "Ik vond het heel erg jammer dat hij wegging. Erik is verreweg de beste trainer die we hebben gehad."

Van Seumeren: 'Ik heb een hekel aan het begrip suikeroom'

FC Utrecht-supporters protesteren bij Stopera

Bij het stadhuis in Amsterdam hebben ruim honderd FC Utrecht-supporters kort geprotesteerd tegen de begrenzing van het aantal fans dat wordt toegelaten bij de wedstrijd tegen Ajax, vanmiddag. De gemeente heeft bepaald dat er niet meer dan 500 supporters naar binnen mogen, vanwege incidenten bij het laatste duel tussen de twee clubs in mei.

FC Utrechtsupporters bij het stadhuis in Amsterdam

Ook vanavond: Oranje onder 17 tegen Paraguay

Oranje onder 17 speelt vanavond (20.30 uur, Nederlandse tijd) in Brazilië de kwartfinale van het WK tegen Paraguay. Het duel is live te zien via een stream op NOS.nl en in de NOS-app.

We blikken alvast op de wedstrijd vooruit met Naci Ünüvar, creatieveling van Oranje die tevens te boek staat als groot talent van Ajax.

Naci Ünüvar

Speelronde 13 tot nu toe

Bekijk de samenvattingen van de duels die eerder dit eredivisieweekeinde al zijn gespeeld.

De stand

Hoe staat het ervoor in de eredivisie? Zoals gezegd: de top-4 komt vandaag in actie. Vitesse had zich vrijdag in de top-3 kunnen spelen, maar ging thuis onderuit tegen FC Groningen.

Uitslagen en programma

Welke wedstrijden hebben we al gehad en welke krijgen we vandaag nog voor onze kiezen?

Programma en uitslagen speelronde 13

Welkom bij de eredivisiezondag

Goedemorgen allemaal! Er staan vandaag vijf wedstrijden op het programma in de eredivisie. De complete top-4 komt in actie en we beginnen om 12.15 uur met de nummer 1 tegen de nummer 4: Ajax-FC Utrecht.

Eén feit kunnen we al melden: bij Ajax is Zakaria Labyad de vervanger van de geblesseerde David Neres. Later meer. We volgen de hele eredivisiedag en -avond namelijk op de voet met dit liveblog.