NOS Nieuws

Wekdienst 10/11: verkiezingen Spanje en een kerkmis in een school

Goedemorgen! In Spanje zijn vandaag voor de vierde keer in vier jaar parlementsverkiezingen. En in Hoogmade wordt de mis in een school gehouden omdat afgelopen week daar de katholieke kerk afbrandde.

Het weer: Vanochtend eerst plaatselijk mist bij temperaturen dicht bij het vriespunt. Verder blijft het droog en is er geregeld zon. Alleen in het noordwesten is er kans op een lichte bui. Warmer dan ongeveer 9 graden wordt het niet.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Spanje zijn vandaag parlementsverkiezingen. Alweer. Het is na de vorige verkiezingen namelijk niet gelukt om een regering te vormen.
  • In Hoogmade is de katholieke kerk afgebrand en daarom is de mis in een school.
  • En in Amsterdam gaan FC Utrecht-supporters demonstreren bij het stadhuis, omdat ze het er niet mee eens zijn dat Utrecht maar 500 supporters mag meenemen naar de wedstrijd tegen Ajax.

Wat heb je gemist?

De anonieme klokkenluider in de afzettingszaak tegen president Trump hoeft tijdens de openbare verhoren niet te getuigen. Zijn getuigenis is "onnodig en overbodig", schrijft de Democraat Adam Schiff, die de leiding heeft over de afzettingsprocedure tegen de president. De brief van Schiff aan de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden is in handen van CNN.

De klokkenluider vertelde dat Trump de president van Oekraïne onder druk zette om met belastend materiaal te komen tegen de Democraat Biden en zijn zoon. De Republikeinen vinden het eerlijk als ook de klokkenluider wordt ondervraagd, maar volgens Schiff is er nieuwer en overtuigender bewijs voor misdragingen van Trump.

Ander nieuws uit de nacht:

Brandweerlieden bestrijden het vuur in New South Wales

En dan nog even dit:

Een feestje in Sesamstraat, althans in de Amerikaanse versie ervan. Sesame Street bestaat vandaag precies 50 jaar (de Nederlandse versie begon zeven jaar na de Amerikaanse).

Het Amerikaanse kinderprogramma viert het jubileum met een speciale uitzending vol sterren als Norah Jones, Nile Rodgers, Meghan Trainor, Patti LaBelle en Elvis Costello. In de show, gepresenteerd door acteur Joseph Gordon-Levitt, komen hoogtepunten uit de voorbije halve eeuw voorbij, inclusief de klassieker "It's Not Easy Being Green" door Kermit de Kikker.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl