Sinds de val van de Berlijnse muur kwam er 22.000 kilometer muur bij

  • Bobby Schinkel en Mariëtte Twilt

    NOS op 3

  • Bobby Schinkel en Mariëtte Twilt

    NOS op 3

Met zijn hit Looking for Freedom bezong David Hasselhoff in 1989 het einde van het IJzeren Gordijn. De inwoners van Berlijn vierden massaal feest, want de muur die de stad in tweeën deelde, was gevallen.

Die val is vandaag precies 30 jaar geleden. Maar daarmee was het verschijnsel van een politieke muur niet voorbij. Sinds die tijd is het aantal grensmuren wereldwijd juist snel toegenomen, blijkt uit een inventarisatie van data en satellietbeelden door NOS op 3.

Vooral na de aanslagen van 11 september 2001 in de VS stijgt het aantal grensmuren snel. Vanwege de strijd tegen terreur, maar ook om illegale migranten te weren.

De bouw van de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico is bijvoorbeeld een van de speerpunten van beleid van president Trump. Zijn voorgangers begonnen er al mee en inmiddels hebben de muur en hekwerken een gezamenlijke lengte van zo'n 1000 kilometer.

Wie alle grensmuren en hekken in de wereld bij elkaar optelt, komt uit op een slordige 22.000 kilometer. Vooral door het hekwerk tussen India en Bangladesh, met 2800 kilometer het langste ter wereld, telt het aantal kilometers grensmuur snel op.

Een overzicht van het aantal grensmuren

In de ranglijst van de langste muren, staat die in de Westelijke Sahara op nummer twee. Het gaat om een aarden wal van 2 meter hoog, omgeven door landmijnen en bewaakt door 120.000 Marokkaanse militairen. De muur moet een einde maken aan 'de vergeten oorlog'. Dat conflict gaat om grondgebied, waar zowel Marokko als onafhankelijkheidsbeweging Polisario aanspraak op maken.

Maar ook dichter bij huis, in Europa, worden meer muren gebouwd, vooral tijdens de migratiecrisis in 2015. Want in landen waar na de Koude Oorlog de hekken juist werden weggehaald, komen ze tijdens die crisis terug.

En ook buiten Europa staan Europese hekken. Bijvoorbeeld rondom Melilla en Ceuta, twee stukjes Spaans grondgebied tegen het noorden van Marokko.

Het grenshek bij Melilla

De toename van grensmuren staat in contrast met de afbraak rond 1989. Al gaat de vergelijking van de muur van toen, tussen Oost- en West-Duitsland, en de muren van nu niet helemaal op.

Zo moest de Berlijnse muur de eigen bevolking vooral binnen houden, terwijl de muren van nu anderen buiten moeten houden.

Deel artikel: