De rechter nam zelf poolshoogte bij het trapveldje
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Rechtszaak van start over trapveldje Nijmegen dat wereldnieuws werd

Een sportveldje bij een basisschool in Nijmegen doet de gemoederen nog steeds hoog oplopen. Spelende kinderen maken zoveel lawaai dat geluidsnormen worden overschreden. Maar de school, omwonenden en de gemeente kunnen het niet eens worden over een oplossing. Het is daarom nu tot een rechtszaak gekomen.

Voorafgaand aan het kort geding van vandaag nam de bestuursrechter zelf een kijkje bij het veld, om een beeld te krijgen van de situatie. Iets wat hij naar eigen zeggen nog niet eerder deed in de 13 jaar dat hij rechter is. Het geeft aan hoe gevoelig de situatie ligt, schrijft Omroep Gelderland.

'Onhoudbare situatie'

Het speelveldje ligt al tientallen jaren naast de basisschool. Maar twee jaar geleden ontstond een probleem toen nieuwe appartementen naast het veldje werden opgeleverd. Volgens de bewoners fungeert hun gebouw als een soort klankkast. Elke stuiterende bal, goal en kreet wordt daardoor versterkt. De bewoners zeggen er stress en gezondheidsklachten van te krijgen. "Een onhoudbare situatie" noemen ze het.

Metingen gaven de bewoners gelijk: de herrie die van het veldje komt, overschrijdt de geluidsnormen. Deze zomer legde de gemeente de school een dwangsom van 10.000 euro op als het trapveldje niet binnen vier weken zou worden gesloten. Het werd wereldnieuws: een gemeente die kinderen buitenspelen wil verbieden, werd gemeld door onder meer de BBC, Fox News en Al Jazeera.

Wij krijgen nu de zwartepiet toegespeeld, maar naar ons is jarenlang niet geluisterd

Een omwonende van het trapveldje

Ouders en de school reageerden woedend en kwamen in actie tegen de dwangsom. De gemeente verleende daarop uitstel. Maar toen er in september voor de tweede keer uitstel volgde, was dat tegen het zere been van de omwonenden. Zij stapten daarop naar de rechter.

"Wij krijgen nu de zwartepiet toegespeeld, maar naar ons is jarenlang niet geluisterd", zegt een van de bewoners. Hij zei vandaag tegen de rechter dat bewoners "tot het uiterste worden getreiterd" door de kinderen die "opgezweept door hun ouders" het recht om te spelen opeisen.

Geen water bij de wijn

De school en flatbewoners vinden dat de gemeente bijzonder weinig doet aan het vinden van een oplossing. De gemeente op haar beurt zegt dat oplossingen zijn aangedragen, maar dat niemand water bij de wijn wil doen.

De rechter probeerde vanmiddag de partijen te verleiden tot een mogelijke oplossing, maar ook dat mislukte. Er is nu besloten dat er onderzoek moet komen naar mogelijke oplossingen en aanpassingen om het geluidsprobleem aanvaardbaar te maken. Uiterlijk 11 november doet de rechter uitspraak in de zaak.

Advertentie via Ster.nl