President Trump omhelst honkballer Kurt Suzuki, die een Make America Great Again-pet draagt
NOS Nieuws

Honkbalkampioenen gehuldigd bij Witte Huis, maar spelers zijn opnieuw verdeeld

  • Lot Buis

    Bureau Washington

  • Lot Buis

    Bureau Washington

President Trump heeft de Washington Nationals gehuldigd in de achtertuin van het Witte Huis. De honkbalploeg uit Washington won vorige week de World Series.

Wel of niet ingaan op de uitnodiging van de president is voor veel sportteams en atleten een dilemma in een tijd waarin ook huldigingen een politieke lading krijgen. Dat was dit keer niet anders. Acht spelers bleven thuis, maar de meeste Nats lieten zich vandaag wel in het zonnetje zetten door president Trump.

Trump sprak de aanwezige spelers en het publiek toe:

Honkbalkampioenen The Nats gehuldigd bij Witte Huis

Een van de spelers die erbij was, is Kurt Suzuki. Toen de 36-jarige catcher de menigte mocht toespreken zette hij een 'Make America Great Again'-pet op. Daarvoor werd hij beloond met een stevige knuffel van de president en luid gejuich van de duizenden toeschouwers die op de huldiging waren afgekomen.

Suzuki was niet de enige die zijn steun voor Trump niet onder stoelen of banken stak. "Bedankt dat u ons veilig houdt en Amerika het beste land ter wereld heeft gemaakt", zei sterspeler Ryan Zimmerman in zijn dankwoord.

  • NOS / Lot Buis
    De huldiging van de honkballers was drukbezocht
  • NOS / Lot Buis
    De huldiging van de honkballers was drukbezocht
  • NOS / Lot Buis
    De huldiging van de honkballers was drukbezocht

Trump sprak zijn waardering uit voor de kampioenen, en grapte daarbij ook over zijn eigen politieke problemen. "Amerika werd verliefd op Nats-honkbal. Dat is het enige waar de afgelopen weken over gepraat werd. Dat, en impeachment", zei Trump, waarmee hij verwijst naar het vele nieuws over het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen hem. "Ik hou veel meer van honkbal", voegde hij daaraan toe.

De feeststemming in de achtertuin van het Witte Huis stond in schril contrast met de sfeer in het Nationals-stadion vorige week. Toen Trump daar tijdens de vijfde wedstrijd in de World Series zijn gezicht liet zien, werd hij uitgejoeld door het publiek.

Niet alleen de fans, maar ook de spelers zijn verdeeld over Trump. Pitcher Sean Doolittle zei in een interview met The Washington Post dat zijn afkeer tegen Trump te groot was om langs te komen in het Witte Huis. "Ik ben het op veel vlakken oneens met zijn beleid, maar uiteindelijk heeft het vooral te maken met het feit dat hij de verdeeldheid in het land heeft vergroot." Doolittle gaf aan dat hij het graag met zijn teamgenoten had willen vieren. "Maar ik kon het gewoon niet." Zeven andere spelers volgden zijn voorbeeld.

Thuiswedstrijd

Het is niet de eerste keer dat sporters een bezoek aan de president weigeren. Meerdere atleten hebben aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in een bezoek vanwege bezwaren tegen het beleid van Trump.

Zo zei basketbalspeler Stephen Curry in 2017 dat hij geen behoefte had aan een bezoek aan het Witte Huis. Nadat hij dat jaar met de Golden State Warriors de NBA-titel won, trok Trump de uitnodiging van het hele team in. Ook de Amerikaanse voetbalvrouwen, die dit jaar het wereldkampioenschap veroverden, gaven van tevoren al aan niet op bezoek te willen komen. De president nodigde het team dan ook niet uit.

Deze ceremonie bleek in elk geval een thuiswedstrijd voor Trump. Een groot deel van de 5000 toeschouwers scandeerden niet alleen "let's go Nats", maar ook "four more years".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl