NOS Nieuws

Wekdienst 29/10: rechtszaak over circuit Zandvoort en wat is de onzinnigste verpakking?

Goedemorgen! Vandaag doet de rechtbank in Haarlem uitspraak over de werkzaamheden aan het circuit in Zandvoort, waarvan natuurorganisaties willen dat het wordt stilgelegd. Verder reikt Greenpeace de Mispaksel-prijs uit voor de meest onnodige plastic verpakking.

De dag start vrij koud, met kans op een mistbank. Later is het zonnig en het blijft vrijwel overal droog. In de middag wordt het 10 tot 12 graden. De wind waait uit het noordoosten en is matig van kracht.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raadkamer buigt zich vandaag over een nieuw uitleveringsverzoek van Spanje om Puigdemont naar Madrid te krijgen. De voormalige Catalaanse regiopresident is nu in België en mag het land niet uit. Er is nog wel beroep mogelijk tegen de uitspraak van de Raadkamer.
  • De rechtbank in Haarlem doet uitspraak in de zaak tussen natuurorganisaties en circuit Zandvoort. De natuurorganisaties vinden dat de werkzaamheden aan het circuit moeten worden stilgelegd, omdat het leefgebied van de rugstreeppadden en zandhagedissen daarmee vernield zouden worden. Het circuit wordt klaargemaakt voor de Grand Prix volgend jaar.
  • En wat is de meest onnodige plastic verpakking? Greenpeace heeft er een prijs van gemaakt: de Mispaksel-award. Onder de genomineerden zijn onder meer de bananen van de Plus, die 'ondanks hun natuurlijke jasje' toch in plastic zitten, de couscoussalade van de Albert Heijn waarvan enkele ingrediënten apart in plastic verpakt zijn en snoepjes van Smint, die in een plastic doosje, folie en zakje zitten.

Wat heb je gemist?

Het kabinet wil de normen verruimen voor het giftige PFAS dat in de bodem zit. Nu liggen nog veel projecten stil omdat de stof in de grond gevonden is. Staatssecretaris Van Veldhoven wil dat het RIVM uiterlijk 1 december duidelijkheid geeft over een veilige norm voor giftige stoffen.

Afgelopen zomer werd er een erg strenge norm ingesteld. Daardoor zijn bouwprojecten stil komen te liggen, omdat veel grond die bij die projecten verplaatst moet worden, te veel PFAS bevat. Het is de bedoeling dat de huidige norm van 0,1 milligram per kilo grond wordt verruimd, zonder dat het milieu of de volksgezondheid gevaar lopen.

PFAS komt via industrie en verschillende producten in water, voedsel en milieu terecht:

PFAS komt terecht in water, voedsel en milieu

Ander nieuws uit de nacht:

  • Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf vandaag de CO2-uitstoot van alle pakketreizen compenseren. Het bedrijf is daarmee een van de eerste grote reisorganisaties die dat doet. Volgens Sunweb kost de compensatie de klant niks extra's. Niet alleen de uitstoot van de vlucht wordt gecompenseerd, maar ook die van de busreis, transfer en van de accommodatie.
  • Er zijn steeds meer mensen met huidkanker en dat leidt tot een toenemende druk op ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers in een rapport van het Integraal Kankercentrum Nederland. Volgens de opstellers is er betere preventie nodig en moet de zorg efficiënter. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank.
  • De Verenigde Staten hebben de bondgenoten in de strijd tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat bijeengeroepen voor een top. De aanleiding is de dood van IS-leider Baghdadi. Op 14 november bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken in Washington hoe de strijd tegen IS verder moet.

En dan nog even dit:

President Trump heeft een foto vrijgegeven van de "geweldige" hond die betrokken was bij de missie waarbij IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf opblies.

Al-Baghdadi kreeg gisteren een zeemansgraf. Waar dat is gebeurd, is niet bekendgemaakt. Bij de korte plechtigheid die eraan vooraf ging zouden de islamitische religieuze riten in acht zijn genomen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl