NOS Nieuws

Wekdienst 28/10: Onderzoeksrapport ProDemos en gaan Britten naar de stembus?

Goedemorgen! Stemt het Britse Lagerhuis in met verkiezingen op 12 december? En het gerechtshof in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen een man die zijn overleden moeder tweeënhalf jaar lang verstopte in een zelfgebouwde kist.

Het is wisselend bewolkt. In de ochtend valt vooral in het noorden een bui en 's middags ook in de rest van het land. Af en toe is er ook zon. De wind is zwak tot matig en het wordt zo'n 12 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het onderzoeksrapport naar de misbruikaffaire bij ProDemos wordt gepresenteerd. Dat is het Haagse instituut dat achter de Stemwijzer zit en rondleidingen over het Binnenhof geeft. Een leidinggevende zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie om seks af te dwingen bij begeleiders en rondleiders.
  • De Britse premier Johnson vraagt het Lagerhuis om in te stemmen met verkiezingen op 12 december. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig.
  • En het gerechtshof in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen een man die zijn overleden moeder tweeënhalf jaar lang verstopte in een zelfgebouwde kist. Er is zes maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk.

Wat heb je gemist?

Nederlandse bedrijven zijn steeds vaker het slachtoffer van gijzelsoftware. Criminelen breken daarbij in op het netwerk en 'kidnappen' vervolgens bestanden. Pas als het bedrijf betaalt, is er weer toegang tot die bestanden.

Het is voor criminele groeperingen vaak lucratiever om zich op bedrijven te richten in plaats van op thuisgebruikers. Ondernemingen zijn namelijk vaker bereid meer te betalen. Beveiligingsonderzoekers vertellen aan de NOS dat het vaak gaat over bedragen van meerdere tonnen, en soms zelfs miljoenen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Alberto Fernández wordt de nieuwe president van Argentinië. Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld komt hij uit op 48 procent. Zijn tegenstander, de huidige president Macri, haalde niet meer dan 41 procent.
  • De Groningse bioscoop waar dit weekend twee medewerkers zijn vermoord, blijft nog minstens twee dagen dicht. De politie heeft meer tijd nodig voor het onderzoek.
  • En het is Max Verstappen niet gelukt om de GP van Mexico een derde keer op rij te winnen. Kort na de start kreeg hij een lekke band. Na eigen zeggen was zijn race daarna "naar de knoppen". Verstappen eindige uiteindelijk als zesde, Hamilton (van Mercedes) won de race.

En dan nog even dit:

Een middeleeuws schilderij dat jarenlang in de keuken hing van een oudere Franse vrouw is geveild voor 24 miljoen euro. De vrouw had tot vorige maand geen idee dat het zo veel waard was.

Een veilingmeester spotte het werk van de bekende Italiaanse kunstenaar Cimabue boven het fornuis van de vrouw en raadde haar aan het te laten taxeren.

Ook op de veiling waren ze verrast door het eindbedrag, daar verwachtten ze dat het kleine schilderij zo'n 6 miljoen euro zou opbrengen.

Detail van werk van Cimabue

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl