Rookpluimen boven Ras al Ain
NOS Nieuws

Turkije plaatst observatieposten in noordoosten Syrië, relatief kalme dag

De Turkse president Erdogan wil twaalf observatieposten laten opzetten in Noordoost-Syrië, vanaf de grens met Irak in het oosten tot aan de Eufraat, 300 kilometer westelijker.

Volgens hem moeten de Koerdische YPG-milities binnen vijf dagen vertrekken uit de "veilige zone" van 440 bij 32 kilometer, op basis van het gisteren met Amerika afgesproken staakt-het-vuren. De Amerikaanse gezant voor Syrië James Jeffrey zegt echter dat het gaat over een zone van slechts 120 kilometer breed.

Ondanks het staakt-het-vuren werd er vandaag gevochten tussen het Turkse leger en Koerdische milities. Wel waren er minder gevechten dan de afgelopen dagen en was het relatief kalm.

Ras al-Ain

Boven grensstad Ras al-Ain waren rookpluimen te zien. Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waarbinnen de Koerdische YPG de belangrijkste organisatie is, heeft Turkije het bestand geschonden en beschoot het leger onder meer burgerdoelen.

President Trump twitterde dat zijn Turkse ambtgenoot Erdogan hem had verteld dat er kleine gevechten waren geweest die snel waren gestopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl