Nederlandse Koerden en Turken: ‘De haat is echt erg, dat hoeft niet’

Vechtpartijen in Rotterdam en flinke discussies in de comments op het Instagram-account van NOS Stories. Ook in Nederland lopen de spanningen op na de inval van Turkije in het noorden van Syrië. NOS Stories sprak met Nederlandse jongeren met een Turkse of Koerdische achtergrond. Want ook tussen hen neemt de spanning soms behoorlijk toe.

Lorien (18) is van Koerdische komaf, en werd erg overvallen door de inval. "De dag dat ik hoorde dat Turkije Syrië binnen was gevallen, was eigenlijk echt een ramp. Op school hoorde ik dat de inval is in het gebied waar mijn familie woont, en dat mijn familie dus in gevaar is. Ik krijg elke dag video's binnen van hen en die zijn te vreselijk voor woorden. Om te zien dat alles in puin ligt en dat je familie in gevaar is, dat is heel verdrietig."

Liever video? Kijk dan hieronder naar een korte samenvatting.

Nederlandse jongeren met Turkse of Koerdische achtergrond over conflict Noord-Syrië

De jongeren merken dat de inval heel erg leeft in de Koerdische en Turkse gemeenschappen. Lorien heeft zelfs een groepsapp met andere Koerdische Nederlanders waarin ze het laatste nieuws bespreken. En de andere jongeren zijn behoorlijk actief op social media.

Ze vertellen dat op Instagram en Snapchat de spanningen goed te merken zijn. "Ik krijg de hele tijd hele nare berichten binnen van Turks-Nederlandse jongeren", zegt Lorien. "Zo van: lekker dat dit met jullie Koerden gebeurt, jullie verdienen dit. Die accounts blokkeer ik dan, want ik heb helemaal niks aan zulke opmerkingen. En de discussie aangaan werkt meestal niet."

Ook de Turks-Nederlandse Ece (18) kreeg ermee te maken. "De haat tegenover elkaar is echt heel erg, terwijl dat helemaal niet hoeft. Maar ik merk dat mensen eigenlijk te weinig weten wat er echt speelt en dan maar dingen gaan roepen. Op Snapchat zeiden mensen dat Turken terroristen zijn. En dat doet me toch wel pijn. Ik heb uitgelegd dat we beter gewoon kunnen praten, en toen ging het al beter."

Eigenlijk word je het sowieso nooit eens, je wilt gewoon bijna niet meer vrienden met elkaar zijn.

Efe

Niet alleen op social media, maar ook thuis, op school en in de buurt wordt er over dit onderwerp gepraat. "Ik kijk met mijn vader elke dag uren het Turkse nieuws", zegt de Turks-Nederlandse Efe van 13. "Ik vind het lastig dat ik in Nederland heel andere dingen hoor dan wat ik op de Turkse televisie zie. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat Erdogan wordt beledigd - daarover krijg ik wel discussies met Koerdische jongeren. Ik vind dat ik dan moet opkomen voor mijn land. Eigenlijk word je het sowieso nooit eens, je wilt gewoon bijna niet meer vrienden met elkaar zijn. Ik spreek die mensen nu ook niet meer."

De 16-jarige Koerdische Avin probeert met Turks-Nederlandse jongeren in gesprek te gaan. "Ik heb wel veel Turkse jongeren in mijn omgeving, en ik ben best wel actief op Instagram. Ik plaats dagelijks nieuws daar en probeer dat heel respectvol te doen, maar toch valt dat bij mijn Turkse vrienden niet goed. Ik word ook weleens uitscholden door Turken in mijn omgeving. Maar ik wil wel duidelijk maken: ik heb niks tegen hen. Zij zitten niet in het Turkse leger, dus ik zie ze nog steeds als dezelfde mensen. Maar toch merk ik dat de relatie tussen Koerden en Turken moeilijk is, en dat we afstand nemen van elkaar."

Avin vindt dat de Turkse, Syrische en Koerdische strijders om tafel moeten gaan. "Ik hoop dat ze een goede deal sluiten en dat mensen veilig naar huis kunnen. En dat we in Nederland met elkaar kunnen praten op een volwassen en respectvolle manier."

Ece hoopt dat ook. "Ik vind dat we niet blindelings de politiek moeten volgen, want je weet nooit wat er achter de schermen voor deals worden gesloten. Maar ik hoop dat we in Nederland gewoon in vrede met elkaar kunnen leven en er op een normale manier over kunnen praten. In Turkije wonen de meeste Turken en Koerden als familie samen, en zo hoort dat ook."

Deel artikel: