Topsporters luiden noodklok: 'Help! De antidoping-app doet het weer niet'

Sporters in de steek gelaten door falende whereabouts-app: 'Bloedirritant'

Het zou het leven van een topsporter makkelijker moeten maken. Niet langer gedoe met formulieren of haperende computers, maar gewoon een app op de telefoon. Een telefoon die na elke training weer in de broekzak verdwijnt. Die vrijwel altijd is, waar de sporter zich bevindt.

Alleen een onderhuidse chip zou de last van de zogeheten 'whereabouts' helemaal wegnemen. Elke sporter moet te allen tijde beschikbaar zijn voor dopingcontroleurs en dus moeten ze dag na dag opgeven waar ze zijn. Staat de controleur voor een dichte deur, dan volgt een waarschuwing. Bij drie waarschuwingen ben je af en volgt onherroepelijk een schorsing.

Dopingcontroleurs

Michael Rasmussen bewees in aanloop naar de Tour van 2007 (die hij onherroepelijk zou winnen) dat het systeem niet waterdicht is. Met twee waarschuwingen op zak werd hij op heterdaad betrapt tijdens een trainingsritje in Italië. Niet door dopingcontroleurs, want die namen klakkeloos aan dat hij op de opgegeven locatie in Mexico was, maar door oud-collega Davide Cassani. Toen die tijdens de Tour het geheimpje verklapte, was het gele sprookje van Rasmussen voorbij.

Rasmussen was schuldig, al werd hij niet betrapt. Maar de voorbeelden van sporters die door slordigheid, onhandigheid of botte pech in problemen werden gebracht door het systeem van 'whereabouts' zijn legio. Problemen waar de Nederlandse ADAM-app sinds een jaar of zes een einde aan heeft gemaakt.

Maar wat doe je als de app niet te vertrouwen is?

Roeier Boudewijn Roëll laat zien hoe (moeizaam) de app functioneert

"Dan doet-ie weer het niet en vreet je je sokken op", vertelt Boudewijn Roëll met onverholen frustratie. "Echt bloedirritant." Roël is roeier en pakte met de Holland Acht bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de bronzen plak.

De applicatie werd ontwikkeld door een Nederlands softwarebedrijf, in samenwerking met NOC*NSF en de Nederlandse Dopingautoriteit. De app won prijzen en werd zelfs overgenomen door wereldantidopingbureau WADA.

"Sporters waren er heel blij mee", aldus Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Maar in de jaren daarna zag je dat de techniek verouderd raakt en niet vernieuwd wordt. En dat leidt tot steeds meer klachten. Nogal veel, ja..."

Lasten en lusten

Ook 800 meter-loper Thijmen Kupers herkent de frustratie: "De lasten zijn veel groter dan de lusten. En dan zeg ik het heel netjes. Soms moet je op het laatste moment iets veranderen en dan doet hij het niet. Dan moet je maar hopen dat er geen controleur langskomt."

Er is een nieuwe app in de maak, aldus WADA. Tot die tijd rest maar een devies: fingers crossed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl