Emilie Gordenker

Emilie Gordenker nieuwe directeur Van Gogh Museum

Emilie Gordenker wordt per 1 februari volgend jaar de nieuwe directeur van het Van Gogh Museum. De Amerikaanse-Nederlandse kunsthistorica Emilie Gordenker volgt de al eerder vertrokken directeur Axel Rüger op. "Na bijna twaalf fantastische jaren bij het Mauritshuis is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging", zegt de 54-jarige Gordenker.

"Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo'n succesvol museum", zegt Gordenker, die sinds 2008 directeur is van het Mauritshuis in Den Haag. Onder haar leiding vond een grote verbouwing en uitbreiding van dat museum plaats. "Het Mauritshuis, de collectie, het gebouw en de medewerkers zullen altijd een warme plek in mijn hart hebben."

Nieuwe draai

Gordenker is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis aan de universiteit van New York. Haar specialisme is 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst. Ze stapt nu over naar een ander tijdvak. Hoe kijk ze aan tegen Vincent van Gogh? "Dat is natuurlijk heel anders dan de 17de eeuw. Veel vrijer en persoonlijker. Ik wil niet alleen gaan kijken naar hem, maar ook naar de tijd om hem heen."

De nieuwe directeur, gepromoveerd in de kunstgeschiedenis aan de universiteit van New York, interesseert zich behalve in het leven van Van Gogh ook in de invloed van de kunstenaar. "Hij blijft leven bij mensen, hij blijft mensen beïnvloeden en dat vind ik ook fascinerend, hoe dat werkt. Heel veel basis-dingen van wat ik ga doen, zijn vergelijkbaar met wat ik nu doe, maar er komt een nieuwe draai aan."

Detailplannen maken zou ze onverantwoordelijk vinden. "Dat moet je pas doen in samenwerking met je collega's, en moet je pas doen nadat je je er goed in hebt verdiept."

Het Mauritshuis heeft zo'n 450.000 bezoekers, het Van Gogh Museum vijf maal zo veel. Denkt Gordenker dat de hand van de directeur van grote invloed is op het succes van het museum? "Je zou inderdaad kunnen denken: het museum loopt vanzelf wel vol, maar er komt van alles bij kijken: logistiek, hoe ga je met de stad Amsterdam om, met het toerisme. En hoe zorg je voor die schilderijen, dat vergeet je soms maar ons absoluut eerste mandaat is om te zorgen voor de collectie."

"Het publiek komt niet als de collectie niet goed gezond wordt bewaard. Dus dat is ook een uitdaging. Er komt een heleboel meer bij kijken dan achterover hangen en wachten tot de toeristen binnenkomen."

Gordenker was vanavond te gast in Nieuwsuur:

'Ik wil gaan kijken naar de tijd om Van Gogh heen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl