Harrie Lavreysen (l) en Jeffrey Hoogland streden begin dit jaar om de wereldtitel sprint: Lavreysen won
NOS Wielrennen

EK baanwielrennen bij de NOS: 'zekere medailles' en olympische belangen

De Europese wielertop strijdt vanaf woensdag bij de EK baanwielrennen in Apeldoorn niet alleen om titels, maar ook om punten voor de olympische ranking. Er staat dus wel wat op het spel bij de Europese kampioenschappen die tot en met zondag uitgebreid te volgen zijn bij de NOS.

Jeroen Koster verzorgt elke dag het commentaar vanuit Apeldoorn. "Zekerheidjes zijn er natuurlijk nooit in de sport, maar er zijn op dit EK wel wat zekerheidjes voor Nederland", zegt hij.

"Als de mannen op de teamsprint geen goud winnen, eet ik mijn pet op. Amy Pieters en Kirsten Wild gaan absoluut een medaille winnen op de koppelkoers, en Wild pakt waarschijnlijk ook een individuele medaille. Van Jan-Willem van Schip verwacht ik ook wel wat", kijkt Koster optimistisch vooruit.

Verrassing op de teamsprint?

De EK beginnen woensdag met het belangrijkste onderdeel voor Nederland: de teamsprint. Op dat onderdeel zijn de Nederlandse mannen regerend wereld- en Europees kampioen.

Koster: "De teamsprint is met afstand ook het onderdeel met de grootste kans op olympisch goud voor de Nederlandse baanwielrenners. Je kunt twee Nederlandse teams maken op de teamsprint, en dan zouden ze waarschijnlijk goud en zilver winnen op de EK. Dat geeft het niveau en de breedte van de selectie wel aan."

"Het is deze EK wel interessant om te zien waar de Britten, Fransen en Duitsers mee komen. Het verschil met Nederland is nu zo groot dat het gat bijna niet te dichten is voor de Olympische Spelen. Of er moet een of andere BMX'er uit de lucht komen vallen, zoals Harrie Lavreysen de Nederlandse verrassing was na Rio. Die hadden de buitenlanders ook niet echt aan zien komen. Hij bleek na twee jaar de 'missing link' op de teamsprint."

"De concurrentie zal ook met een nieuwe, snellere fiets komen. Maar die heeft Nederland ook, al rijden ze daar de teamsprint nog niet mee in Apeldoorn", aldus Koster.

Nederland is regerend wereldkampioen én Europees kampioen op de teamsprint

De sterkte van de Nederlandse sprintploeg is ook meteen een nadeel. Nederland mag officieel maar drie baansprinters afvaardigen naar Tokio voor de teamsprint. Uit dat drietal moeten ook de deelnemers voor de sprint en keirin gekozen worden.

Maar bij de EK bestaat de ploeg uit vier man: starter Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland (vice-wereldkampioen sprint), Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint) en Matthijs Büchli, de wereldkampioen op de keirin.

Extra plek

"Dat speelt deze EK wel op de achtergrond mee", zegt Koster. "Die jongens hebben allemaal een grote bewijsdrang. Zij willen laten zien dat ze allemaal grote medaillekandidaten zijn in Tokio. In principe moet er eentje afvallen. Er is wel een verzoek bij de KNWU (de Nederlandse wielerunie, red.) ingediend voor een extra startplaats, maar die plaats moet dan wel ergens anders worden weggehaald..."

"Als ze dit seizoen weer Europees- en wereldkampioen worden, ook op individuele nummers, dan hebben ze een sterkere kaart bij de KNWU. Een wereldkampioen keirin laat je niet zomaar thuis voor de Spelen."

Bekijk hieronder de finales per dag en de Nederlandse deelnemers bij de EK baanwielrennen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    De finales bij de EK baanwielrennen op zondag, met Nederlandse deelnemers

Olympische ranking

In Apeldoorn zijn ook belangrijke punten te verdienen voor de olympische ranking. De Nederlandse renners moeten per olympisch onderdeel (teamsprint, sprint, keirin, omnium, koppelkoers en ploegenachtervolging) genoeg punten verdienen om een ticket voor het land veilig te stellen. Die punten zijn te behalen bij wereldbekers, EK's en WK's.

"Landen reizen de hele wereld over om punten te sprokkelen. Op de meeste onderdelen voorzie ik voor Nederland niet zo veel problemen met de olympische ranking, maar op de koppelkoers wordt het wel spannend. Daar moeten echt nog punten gepakt worden. De vrouwenploeg op de teamsprint moet ook nog wel een stapje maken. Zij zitten op dit moment te ver van de wereldtop af. Maar plaatsing voor de Spelen moet normaal gesproken wel lukken", aldus Koster.

'Showtje' in Apeldoorn?

Op de duuronderdelen kijkt Koster vooral uit naar twee wereldkampioenen: Kirsten Wild en Jan-Willem van Schip.

Jan-Willem van Schip werd dit jaar bij de WK wereldkampioen puntenkoers

De 36-jarige Wild veroverde begin dit jaar twee gouden WK-medailles: op het omnium en op de koppelkoers, samen met Amy Pieters. Bij de Europese Spelen in juni was ze ook goed voor twee keer goud en een keer zilver.

"Wild is zo taai, de taaiste van allemaal. En op goede dagen is ze ook een van de slimsten. Maar iedereen rijdt natuurlijk wel op haar wiel. Het kan ook een nadeel zijn dat iedereen een paar gouden medailles van haar verwacht", voorziet Koster.

"Ik ben ook erg benieuwd naar Jan-Willem van Schip. Hij heeft na het stoppen van Roompot nog geen ploeg. Dat zorgt natuurlijk voor onrust en dat is voor hem, als stuiterbal-de-luxe, niet ideaal. Maar hij is ook wel het type om zijn zorgen eruit te fietsen en er een showtje van te maken in Apeldoorn."

Uitzendingen EK baanwielrennen

livestream NOS.nl en NOS-app NPO 1
woe. 16-10 vanaf 19.00 uur (live) 00.11 uur (samenvatting)
do. 17-10 vanaf 19.00 uur (live) 00.15 uur (samenvatting)
vrij. 18-10 vanaf 18.00 uur (live) 00.18 uur (samenvatting)
za. 19-10 vanaf 19.00 uur (live) 22.47 uur (samenvatting)
zo. 20-10 vanaf 14.00 uur (live) 13.10 uur (live flitsen)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl