Rodrigo juicht voor Spanje
NOS Voetbal

Spanje legt in blessuretijd beslag op EK-ticket, kater Roemenië

Spanje heeft zich geplaatst voor het EK van volgend jaar. De Europees kampioen van 2008 en 2012 had in Zweden genoeg aan een punt en dat kwam er in de extra tijd toen Rodrigo de 1-1 maakte.

Roemenië leek daarna de tweede plaats in groep F over te nemen van Zweden, maar ook de Roemenen kregen een goal in blessuretijd tegen. Dat was thuis tegen Noorwegen: 1-1.

Nederland kijkt met schuin oog mee

Achter Spanje blijft Zweden daardoor tweede en Roemenië derde. Alleen de eerste twee plaatsen zich rechtstreeks. Als Roemenië niet naar het EK gaat, speelt Nederland - als het zich plaatst - drie groepsduels in Amsterdam.

EK-kwalificatie groep F

Spanje 8-20 (19-5)
Zweden 8-15 (18-9)
Roemenië 8-14 (17-8)
Noorwegen 8-11 (13-10)
Faeröer 8-3 (4-23)
Malta 8-3 (2-18)

Zweden leek aanvankelijk overlopen te worden door Spanje, dat grote kansen kreeg via Thiago en Rodri, maar doelman Robin Olsen had een prima dag. Na een half uur toonde ook David De Gea zijn klasse door een mooie kopbal van Robin Quaison te keren.

De avond eindigde echter in mineur voor de keeper van Manchester United. Na rust was hij in een scrimmage goed voor twee reddingen, maar een kopbal van Marcus Berg ging er wel in. Vervolgens moest De Gea ook nog geblesseerd van het veld.

Ieren vrezen voor hun EK-kansen

In Groep D had Ierland bij een zege EK-deelname veiliggesteld. Het treffen met Zwitserland op een modderveld in Genève ging echter met 2-0 verloren, waardoor de Ieren nu moeten vrezen voor hun kansen.

Aaron Connolly (Ierland) jaagt op de bal

De Zwitsers, die nu weer zijn aangehaakt in de strijd om een EK-ticket, waren voor rust vooral gevaarlijk met afstandsschoten en uit een ervan opende Haris Seferovic de score. De Ieren konden geen vuist maken en kwamen na rust met tien man te staan. De penalty die volgde, werd knap gekeerd, maar in de extra tijd viel de 2-0 alsnog.

In dezelfde poule leek Gibraltar op weg naar zijn eerste punt in een EK- of WK-kwalificatiereeks. Na 25 nederlagen op rij ging het in de slotfase tegen Georgië echter opnieuw mis: 2-3.

EK-kwalificatie groep D

Ierland 7-12 (6-4)
Denemarken 6-12 (16-5)
Zwitserland 6-11 (12-5)
Georgië 7-8 (7-10)
Gibraltar 6-0 (2-19)

Finland zette in groep J een grote stap richting plaatsing voor het EK. De Finnen wonnen in eigen huis met 3-0 van concurrent Armenië en daardoor is de eerste deelname ooit aan een Europees eindtoernooi dichtbij.

Door de zege kwam Finland op vijftien punten, vijf meer dan Armenië en Bosnië-Herzegovina. De Bosniërs verloren later op de avond met 2-1 bij het Griekenland van bondscoach John van 't Schip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl