Olivier Giroud was de gevierde man bij Frankrijk tegen IJsland
NOS Voetbal

Frankrijk wint zuinig, Turkije mazzelt en Andorra viert feest

Frankrijk en Turkije zijn vrijwel zeker van deelname aan het EK in 2020. De Fransen, regerend wereldkampioen en EK-finalist van 2016, won moeizaam met 1-0 op IJsland.

Turkije maakte het nog spannender, maar blijft dankzij een 1-0 zege op Albanië aan kop in groep H. Het grootste feest was echter in Andorra, dat voor de derde keer in de geschiedenis een officieel duel wist te winnen.

Zuinig Frankrijk

Zonder de geblesseerde aanvoerder en doelman Hugo Lloris, sterspeler Kylian Mbappé en de hopeloos uit vorm verkerende Paul Pogba stelde de wereldkampioen danig teleur in Reykjavik. IJsland, dat in veertien duels nog nooit had gewonnen van Frankrijk, was echter niet bij machte om daarvan te profiteren.

Na ruim een uur kreeg Frankrijk uit het niets een reddingsboei toegeworpen, nadat Ari Skúlasson met een wilde actie Antoine Griezmann ten val had gebracht in het eigen zestienmetergebied. Griezmann, die de vorige twee strafschoppen voor 'Les Bleus' had gemist, liet de eer dit keer aan Olivier Giroud en die faalde niet.

Blaise Matuidi was vervolgens na knap voorbereidend werk van Kingsley Coman nog dicht bij de 2-0, maar zijn inzet belandde op de paal.

Stand groep H

gesp-ptn doelcijfers
1. Turkije 7-18 15-2
2. Frankrijk 7-18 20-4
3. IJsland 7-12 10-10
4. Albanië 7-9 10-9
5. Andorra 7-3 1-14
6. Moldavië 7-3 2-18

Maandag kan Frankrijk zich in eigen huis verzekeren van het EK met een zege op Turkije, dat een frustrerende avond afsloot met een fortuinlijke zege op Albanië.

Cenk Tosun (9) en zijn Turkse medespelers brengen een militaire groet na de 1-0 tegen Albanië

De Turken wonnen deze kwalificatiecampagne overtuigend van Frankrijk (2-0), maar wisten zich slechts met de grootst mogelijke moeite te ontdoen van voetbaldwerg Andorra (1-0 in blessuretijd). Ook tegen Albanië konden de Turken niet overtuigen.

In de 89ste minuut kregen de Turken de zege in de schoot geworpen toen de ervaren Albanese doelman Thomas Strakosha onhandig ver uit zijn doel kwam, tegen een medespeler botste en daarmee Cenk Tosun de kans bood de bal in het verlaten doel te koppen. Het Turkse publiek begroette de overwinning er niet minder extatisch om.

Feest in Andorra

Ook in Andorra werd het feest. De dwerg van het internationale voetbal won met 1-0 van Moldavië en boekte daarmee pas de derde overwinning in een officieel duel sinds de toetreding tot de UEFA en FIFA in 1996.

De eerdere overwinningen op Macedonië (1-0, 2004) en Hongarije (1-0, 2017) vonden plaats onder auspiciën van de FIFA en dus was de treffer van Marc Vales toch historisch.

De speler van het Noorse Sandefjord zorgde daarmee na 56 nederlagen voor de eerste zege in een EK-kwalificatieduel van de dwergstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl