Wanhoop bij Harry Kane

Tsjechië stelt EK-plaatsing Engeland uit

Engeland heeft verzuimd een ticket voor het EK veilig te stellen. Tsjechië, dat in maart met 5-0 werd afgedroogd op Wembley, boekte in Praag een verdiende 2-1 zege op de koploper in groep A.

Al na vier minuten werd Raheem Sterling in het strafschopgebied neergelegd door Lukás Masopust. Harry Kane benutte de penalty. Vier minuten later kon Jakub Brabec gelijkmaken toen de Engelsen bij een hoekschop collectief stonden te slapen.

De Engelsen ontsnapten bij de volgende corner en na rust moest doelman Jordan Pickford redden bij pegels van Masopust en Alex Král. Aan de overkant kwamen er kansen voor Jadon Sancho, Sterling en Kane. De ongedekt gelaten Zdenek Ondrásek maakte vlak voor tijd de 2-1.

Debutant brengt beslissing

Ondrásek, speler van het Amerikaanse FC Dallas, was in de 65ste minuut in de ploeg gekomen en maakte daarmee op 30-jarige leeftijd zijn debuut voor Tsjechië. Bij Engeland debuteerde Tammy Abraham als invaller, maar de spits van Chelsea kon niks meer aan de achterstand veranderen.

Bulgarije 6-3 5-11

Regerend Europees kampioen Portugal won in Lissabon met 3-0 van Luxemburg. Bernardo Silva opende de score, Cristiano Ronaldo maakte met een prachtig gekruld schot de 699ste goal van zijn loopbaan en Gonçalo Guedes bepaalde de eindstand op 3-0.

Portugal viert de tweede goal, van Cristiano Ronaldo

Oekraïne heeft nog één punt nodig

Oekraïne boekte zijn vijfde zege in zes wedstrijden, 2-0 tegen Litouwen. Roeslan Malinovskij was twee keer trefzeker. De aanvaller, die deze zomer Genk verruilde voor Atalanta Bergamo, scoorde in de 29ste en 58ste minuut.

De Oekraïners hebben vijf punten voorsprong en één duel meer gespeeld dan de Portugezen. Een punt maandag in de thuiswedstrijd tegen Portugal is voldoende voor Oekraïne om zich te plaatsen voor het EK.