NOS Nieuws

Wekdienst 11/10: boeren bij stikstofdebat en wie wint Nobelprijs voor de Vrede?

Goedemorgen! Honderden boeren gaan vandaag naar een stikstofdebat in Den Bosch en in Oslo wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt.

Het is bewolkt en er vallen buien. Vooral in het noorden en noordwesten kan veel regen vallen. Het wordt een graad of 15 en het waait fors uit het zuidwesten.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Oslo wordt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt. Onder anderen klimaatactiviste Greta Thunberg en de Nieuw-Zeelandse premier Ardern worden genoemd als kanshebber.
  • Honderden boeren gaan naar het provinciehuis in Den Bosch om het debat van Provinciale Staten over de aanpak van stikstof bij te wonen. Boeren zijn massaal opgeroepen om bij het debat aanwezig te zijn.
  • En het is Coming Out Day: om mensen aan te moedigen om zichzelf te zijn, wapperen er vandaag bij veel gemeentehuizen regenboogvlaggen.

Wat heb je gemist?

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt 45 miljoen euro extra van de gemeente Amsterdam. De gemeenteraad heeft tot diep in de nacht vergaderd over de nieuwe financiële injectie. Afgelopen zomer kreeg AEB al 35 miljoen krediet van de gemeente om salarissen en schuldeisers te betalen.

De gemeente is voor 100 procent aandeelhouder van de afvalcentrale. Het bedrijf vormt een hoofdpijndossier: door problemen lagen maandenlang vier van de zes verbrandingsovens stil. Dat leidde ook tot landelijke problemen. Vanwege de beperkte capaciteit konden de overige afvalbedrijven het Nederlandse huisvuil naar eigen zeggen amper nog kwijt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor wie door alle berichten over de Turkse aanval in Syrië door de bomen het bos niet meer ziet: in de uitlegvideo hieronder wordt de achtergrond van het oorlogsgeweld uitgelegd. Waarom opent de Turkse president Erdogan juist nu de aanval?

Wat wil Turkije met het offensief in Noord-Syrië bereiken?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl