George Best
NOS Voetbal

1976: briljante en baldadige Best overtroeft Cruijff in De Kuip

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Op 13 oktober 1976 kwam Noord-Ierland voor het laatst naar De Kuip. Een wedstrijd in het kader van de WK-kwalificatie. Het werd een legendarische avond. De avond dat de Noord-Ierse legende George Best de Nederlandse grootheid Johan Cruijff overtrof.

"Wat een geluk voor de 56.000 toeschouwers die George Best aan het werk hebben gezien", schreef De Telegraaf. "Zij kunnen later met trots verhalen van die fantastische dribbels, die fabuleuze techniek en niet te vergeten die streken van die 30-jarige schavuit."

De gloriejaren van Best lagen destijds al achter hem. De voormalig ster van Manchester United kon zijn uitbundige levensstijl niet langer combineren met voetballen op topniveau en had vaker niet dan wel gespeeld. Bij Fulham probeerde hij zijn loopbaan nieuw leven in te blazen en hij keerde in Rotterdam terug in het Noord-Ierse elftal van coach Danny Blanchflower.

'Martelgang voor Van de Kerkhof'

"George is niet zo snel meer als een paar jaar terug, maar zijn voeten en hersenen werken nog uitstekend", zei de Noord-Ierse doelman Pat Jennings vooraf. "De man die hem moet bewaken is niet te benijden. Ik zou in ieder geval niet graag tegen George willen spelen."

Bekijk hieronder de samenvatting van het duel, waarin George Best schitterde met rugnummer 7:

1976: Oranje treft Noord-Ierland en George Best in De Kuip

Die tegenstander was PSV'er Willy van de Kerkhof. "Het eerste kwartier betekende voor Willy van de Kerkhof een martelgang", schreef het Limburgsch Dagblad. "Alsof hij er niet stond werd hij drie, vier keer gepasseerd. Het Noord-Ierse enfant terrible speelde kat en muis met Willy."

De Telegraaf voegde daaraan toe: "Willy van de Kerkhof werd binnendoor en buitenom gepasseerd als het bekende paaltje op het trainingsveld."

'Cruijff in de schaduw van Best'

Gedurende de eerste helft voerde de Nederlandse bondscoach Jan Zwartkruis, al dan niet ingeseind door Cruijff, een wijziging door: Johan Neeskens ging zich met de bewaking van Best bemoeien. Dat leverde een hardere aanpak van de Noord-Ierse vedette op.

"Maar bepaald niet het einde van de activiteiten van Best", zag NRC Handelsblad. "Hij werd weliswaar gedwongen zijn werkterrein voortdurend iets verder naar achteren te verleggen, maar ook in die contreien toonde Best zich een spelbepalende persoonlijkheid. Dat kon beslist niet gezegd worden van onze nationale toppers in buitenlandse dienst, Cruijff en Rensenbrink."

George Best (midden) in duel met Johan Cruijff

Het Vrije Volk vond ook dat Best de meerdere was van Cruijff: "Hij heeft niet alleen Willy van de Kerkhof 45 minuten letterlijk en figuurlijk uit het veld gedribbeld, maar hij heeft daarnaast de bijna even oude Johan Cruijff volledig in zijn schaduw gelaten."

Door een vroege goal van Chris McGrath kwam Noord-Ierland op voorsprong. Voor Best telden in Rotterdam niet alleen doelpunten, zo bleek. Hij had zich voorgenomen om Oranje te vernederen en zijn plan slaagde.

'Duivels genoegen'

"George danste moeiteloos langs zijn bewaker, gaf schitterende passes over 30, 40, 50 meter en schiep er een duivels genoegen in de bal tussen de benen van zijn tegenstanders door te spelen", aldus Het Parool. "Johan Neeskens ging twee keer voor schut, Rob Rensenbrink en Willy van der Kuijlen elk één keer."

De Telegraaf telde zelfs acht keer dat Best een Oranjespeler poortte en dat zou dan weer meer stroken met de overlevering dat Best die avond ook Cruijff door de benen speelde.

Karakteristieken

Nederland-Noord-Ierland (2-2), Rotterdam, 13 oktober 1976:

Doelpunten: 4' McGrath 0-1, 64' Krol 1-1, 66' Cruijff 2-1, 88' Spence 2-2.

Scheidsrechter: Martinez (Spa). Geel: Nicholl, Rice, Best, Neeskens.

Toeschouwers: 56.000

Nederland: Treijtel; W. van de Kerkhof (46. R. van de Kerkhof), Van Kraaij, Rijsbergen, Krol; Jansen, Neeskens, Haan; Geels (60. Van der Kuijlen), Cruijff, Rensenbrink.

Noord-Ierland: Jennings; Nicholl, Jackson, Rice, Hunter; Hamilton, Best, McIlroy; McGrath (74. Spence), McCreery, Anderson.

"Best bleef te allen tijde zichzelf", schreef De Telegraaf. "Af en toe grijnsde hij afkeurend naar het inferieure geschaaf van 'Nees' en vervolgens lachte hij zijn tegenstander vierkant uit als hij de bal tussen diens benen had gespeeld. Best bleef briljant. Briljant en baldadig."

"Ik vond het een geweldig compliment om later in de wedstrijd Johan Neeskens als speciale bewaker te krijgen", zei Best na afloop met een grijns. "Als ik goed ben ingelicht, moet Neeskens nu een medische behandeling ondergaan voor al die keren dat zijn knieën tegen elkaar zijn geslagen toen ik hem door de benen speelde."

Lach na leedvermaak

De Noord-Ieren hielden de voorsprong tot de rust vast. Bij Oranje maakte Willy van de Kerkhof in de tweede helft plaats voor zijn broer René. Nederland was oppermachtig in de tweede helft en kwam via Ruud Krol en Johan Cruijff op 2-1.

  • AFP
    1976: playboy George Best laat zich fotograferen met zijn toenmalige vriendin
  • AFP
    1976: George Best met Elton John in de Verenigde Staten

Best bleef na rust nog een kwartiertje briljant en daarna was de pijp leeg. "Johan Neeskens liet hem met nog een kleine tien minuten voor de boeg cirkeltjes draaien en vervolgens vermoeid in het gras ploffen. Leedvermaak op de tribune. Zes minuten later lachte Best zijn hagelwitte tanden bloot. Met hem straalde heel Noord-Ierland."

Best: 'Heb heerlijk gespeeld'

De Noord-Ieren kwamen na een fout van de Nederlandse keeper Eddy Treijtel in de 88ste minuut op gelijke hoogte. Ook was er nog een opstootje waarbij Best Neeskens in de nek greep en beiden geel kregen.

Lurkend aan een bruin pijpje pils stond Best na afloop met een glimlach de pers te woord. "Ik heb altijd geweten dat ik nog op dit niveau mee kon komen. Ik heb heerlijk gespeeld."

NRC schreef: "Als het Nederlands elftal gisteravond iets heeft geleerd, dan is het wel dat drank en vrouwen een voetbalcarrière bepaald niet nadelig behoeven te beïnvloeden. George Best, wiens internationale erotische uitspattingen tot ver buiten het Gemenebest bekendheid verwierven, heeft dat in de Rotterdamse Kuip hoogstpersoonlijk gedemonstreerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl