James Milner na zijn benutte strafschop tegen Leicester City
NOS VoetbalAangepast

Liverpool pakt op valreep achtste zege op rij, Van Aanholt helpt Palace

Liverpool is ternauwernood ontsnapt aan het eerste puntenverlies in de Premier League. De ploeg van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die met zeven zeges op rij aan de competitie was begonnen, won door een strafschop in de extra tijd met 2-1 van Leicester City, de nummer drie van de ranglijst.

Leicester-manager Brendan Rodgers zat voor het eerst weer op de bank op Anfield sinds zijn ontslag bij Liverpool in oktober 2015. De fans van de thuisploeg waren niet vergeten dat hij hun club in het seizoen 2013/2014 bijna naar de landstitel had weten te loodsen en ontvingen de Noord-Ier met een warm applaus.

Leicester-manager Brendan Rodgers met de bal, links Liverpool-collega Jürgen Klopp

Daarna richtten ze zich op hun helden op het veld, die gewaarschuwd waren door de goede resultaten van Leicester van de afgelopen weken. Beducht voor de snelheid van goalgetter James Vardy zocht Liverpool voorzichtig de aanval op. Trent Alexander-Arnold bracht zowel James Milner (over) als Roberto Firmino (naast) zonder resultaat in scoringspositie.

50ste in 100 duels

Sadio Mané had tussendoor Leicester-doelman Kasper Schmeichel al een keer getest met een afstandsschot, voordat hij in de 40ste minuut alsnog toesloeg. Een prachtige dieptepass op maat van James Milner promoveerde de Senegalees met een schuiver in de verre hoek tot doelpunt. Het was zijn vijftigste Premier League-treffer voor Liverpool in honderd optredens.

Virgil van Dijk knuffelt Sadio Mané (10), die Liverpool op 1-0 heeft gezet

Nog voor de pauze had Mané de 2-0 op zijn schoen, maar dit keer bleef succes uit. Zoals ook na de pauze de kansen niet besteed bleken aan de Reds. Leicester, in januari de laatste ploeg die Anfield zonder nederlaag verliet, ging langzaam maar zeker geloven dat er wat te halen viel bij de koploper. Niet ten onrechte.

Liverpool-doelman Adrián was alert bij een doorbraak van Vardy en zag een afstandsschuiver van Dennis Praet rakelings naast gaan. Hij moest echter capituleren toen James Maddison wegliep uit de rug van Virgil van Dijk en het fraaie passje van invaller Ayoze Perez verlengde tot doelpunt: 1-1.

Een einde van de zegereeks van Liverpool was nabij, totdat in de extra tijd Marc Albrighton na een misverstand met Schmeichel lichtjes de voet van Mané toucheerde. De toegekende strafschop werd feilloos binnengeschoten door Milner.

Van Aanholt scoort voor winnend Palace

Crystal Palace voorkwam dat West Ham United oprukte naar de derde plaats. Sterker, door te winnen bij de Londenaren steeg het zelf naar een gedeelde derde positie met Leicester, dat echter een beter doelsaldo kan overleggen.

Patrick van Aanholt benut een penalty voor Crystal Palace

In het London Stadium nam de thuisploeg nog wel de leiding dankzij een treffer van voormalig FC Utrecht-spits Sébastien Haller in de 54ste minuut. Niet veel later mocht Palace een strafschop nemen na een handsbal en die werd feilloos benut door Patrick van Aanholt, al de negentiende Premier League-treffer voor de verdediger in inmiddels 170 wedstrijden op het hoogste Engelse niveau.

De winnende 2-1 voor de gasten kwam in de 87ste minuut na langdurige bestudering van de videobeelden - wel of geen buitenspel? - van de voet van Jordan Ayew.

Burnley, waar Erik Pieters in de basis stond, won met 1-0 van Everton en vindt zich na de wedstrijden van vandaag terug op de vijfde plaats.

Stand bovenaan in Premier League

gesp-ptn doelcijfers
1. Liverpool 8-24 20-6
2. Manchester City 7-16 27-7
3. Leicester City 8-14 14-7
4. Crystal Palace 8-14 8-8
5. Burnley 8-12 11-9
6. Arsenal 7-12 12-11
7. West Ham United 8-12 11-11
8. Tottenham Hotspur 8-11 14-12
9. Chelsea 7-11 14-13
10. Bournemouth 7-11 13-12

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl