Herdenking en onthulling van het nieuwe straatnaambord in Rouveen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Geuzennaam 'Jodenweg' nu ook officieel in Rouveen

De weg die door Joodse dwangarbeiders werd aangelegd bij het Overijsselse Rouveen heette in de volksmond al Jodenweg. Nu is die naam ook officieel: burgemeester Segers onthulde het straatnaambordje, in aanwezigheid van basisschoolleerlingen uit het Overijsselse dorp.

In de jaren 40 verbleven er ruim 300 Joodse mannen in concentratiekamp Conrad bij Rouveen. De Duitsers dwongen hen om bij Staphorst een weg en een sloot aan te leggen. Officieel werd dat de Afschuttingsweg, maar in de buurt sprak iedereen van 'Jodenweg'.

"De naam Jodenweg is misschien niet zo fraai", zegt Rouvener en documentairemaker Geertjan Lassche bij RTV Oost. "Maar door de weg anders te noemen, vergeet je een stuk geschiedenis. Daarom is het tegelijkertijd wel de juiste naam."

Lassche nam al eerder het initiatief om de bijna vergeten geschiedenis van het concentratiekamp Conrad weer onder de aandacht te brengen. Kamp Conrad werd in 1929 gebouwd in het kader van de werkverschaffing. In 1942 moesten de werklozen weg en namen de Duitsers de barakken in gebruik als 'buffer' voor het doorvoerkamp Westerbork.

Ons leven was eigenlijk afgelopen, maar dat wisten we toen nog niet.

Coenraad Rood

Ons leven was eigenlijk afgelopen

Hoewel de omstandigheden in kamp Conrad beter waren dan in de Duitse vernietigingskampen, begon daar de ontmenselijking, vertelde gevangene Coenraad Rood, jaren later. "In Staphorst werden we van keurige burgers tot dwangarbeiders gemaakt. Ons leven was eigenlijk afgelopen, maar dat wisten we toen nog niet."

Op 3 oktober 1942, vandaag precies 77 jaar geleden, werden ze gedeporteerd naar Westerbork. Van daaruit werden ze naar vernietigingskampen overgebracht. Van de 340 mannen in kamp Conrad overleefden slechts vier de oorlog.

"We dachten allemaal, er komt wel een eind aan. Die man daar boven, die haalt ons hier wel uit. Maar hij heeft het niet gedaan. Hij is niet bij machte geweest", aldus Rood.

Niet wegkijken

Het plan voor een nieuw straatnaambordje ontstond na een gastles van Lassche over de kwestie op de Rouveense basisschool. Een aantal leerlingen vroeg daarop in een brief aan de burgemeester of de straatnaam niet kon worden aangepast, om de Joodse mannen niet te vergeten.

De gemeente liet weten dat een straatnaamverandering te ingewikkeld en te kostbaar zou zijn. Wel is besloten om de naam Jodenweg toe te voegen aan de officiële naam.

Lassche is blij dat er zo een late laatste eer komt voor de dwangarbeiders. "We kunnen wegkijken, maar we kunnen dit verhaal ook aangrijpen om met z'n allen bewustwording te creëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl