Barry Beijer treurt na de degradatie van Achilles uit de eerste divisie
NOS Voetbal

Achilles inmiddels failliet én dakloos: 'Gelukkig hebben we de foto's nog'

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Aan de vrije val van Achilles '29 lijkt geen einde te komen. Vanaf vandaag is de gevallen profclub officieel ook dakloos.

Achilles mag De Heikant niet meer op. Het knusse sportpark is namelijk eigendom van de familie Derks. En die heeft het hek voor de noodlijdende club op slot gedraaid.

Inderdaad, dat is dezelfde familie Derks die de club ook zijn gloriejaren bezorgde. Onlosmakelijk verbonden met Achilles. Maar inmiddels zijn beide partijen gebrouilleerd geraakt.

Er lijkt geen eind aan de soap te komen sinds Achilles in 2017 uit de eerste divisie degradeerde. Bestaat de club binnenkort nog wel?

"Dit is natuurlijk al lang aan de gang", weet Arno Arts. Als echte clubman probeerde ook hij de club van de sportieve ondergang te redden. Tevergeefs. "Ik heb als trainer de moeilijkste periode ooit bij de club meegemaakt. Maar ik had het niet willen missen."

Arno Arts als trainer van Achilles, met links op de bank Frans Derks

Arts degradeerde twee keer op rij. En werd er eens een zwaarbevochten resultaat behaald, kwam de KNVB weer met een puntenstraf omdat de boekhouding niet op orde was of licentie-eisen niet werden nagekomen.

"Ik had de beschikking over een groep veel te jonge spelers, die er ondanks alles wekelijks het beste van probeerde te maken. Petje af. Van mij zul je geen kwaad woord over ze horen, na die anderhalf jaar."

"Maar het was natuurlijk een veredeld campingelftal. Er waren geen financiële middelen meer. We hadden amper genoeg spelers over om het seizoen mee af te maken. Soms gingen we op pad zonder een reservekeeper of verzorger."

Achilles '29 en FC Dordrecht betreden De Heikant

Frans Derks probeerde na de degradatie uit de eerste divisie te redden wat er te redden viel. Maar ontsnappen uit de neerwaartse spiraal waarin de club inmiddels verzeild was geraakt, bleek niet meer mogelijk.

De club kampte met hoge schulden, de stichtingen prestatievoetbal én accommodatie Achilles gingen failliet, spelers en trainer liepen de deur uit, hele teams en afdelingen binnen de vereniging werden al opgeheven.

Het werd een ontmanteling die zijn weerga niet kent. Ook volgden er persoonlijke beschuldigingen. Zo zou Derks jonge voetballers hebben uitgebuit en onder barre omstandigheden laten overnachten in zijn partycentrum. Hij werd door het bestuur geschorst.

Derks zwijgt

Derks is de beroerdste niet. Altijd aanspreekbaar, maar over Achilles zwijgt hij nu. Hij verwijst naar een verklaring, waarin hij onder meer benadrukt dat hij zich altijd met ziel en zaligheid voor de club heeft ingezet.

"Het was voor ons heel erg pijnlijk te ervaren dat de club waar wij zoveel mee hebben gedeeld, zo graag van ons af wilde", zegt hij in zijn brief.

"Ik heb nooit problemen gehad met Frans", zegt Arts. "In de documentaire die vorig jaar over Achilles is verschenen, komt hij misschien over als iemand die heel aanwezig is en zich met veel dingen bemoeit. Maar de afspraken die ik met hem had, is hij altijd keurig nagekomen."

Frans Derks met trainer Eric Meijers: beiden kregen landelijke bekendheid door de documentaire die over Achilles werd gemaakt

Arts woont nog steeds op een steenworp afstand van De Heikant. Hij heeft te doen met de club, veel van zijn vrienden zijn er nog wekelijks te vinden.

Achilles vormt nu weer het gesprek van de dag in Groesbeek, het voetbalgekke dorp. Net vijftienduizend inwoners, maar aan het begin van deze eeuw wel gezegend met drie clubs in de hoofdklasse. Toen nog het derde niveau van Nederland. "Je kon de talenten hier letterlijk van de straat plukken."

Het leek te mooi om waar te zijn, met Achilles, De Treffers en Germania tussen de topamateurs. En misschien was dat het ook wel.

Grote broer

"Achilles is maar een dorpsclub", zegt Arts. "En dat was het ook gewoon toen ik er als jeugdspeler actief was en op de tribune stond bij het eerste. Maar we speelden wel op hoog niveau. Sportief trokken de clubs hier zich aan elkaar op. Op eigen kracht werd de hoofdklasse bereikt."

"De Treffers is altijd een veel grotere club geweest. Bij Achilles is het in mijn ogen misgegaan toen ze hier ten koste van alles wilden wedijveren met hun grote broer. In die tijd was ik hier na mijn profcarrière aan het aftrainen, stond er een geweldige groep."

Frenkie de Jong met Jong Ajax in actie op De Heikant

Achilles werd onder leiding van Eric Meijers algeheel amateurkampioen. "Volgens mij werkte de club zich toen al in de schulden. Het Jupiler League-verhaal kwam eigenlijk precies op het juiste moment. Met de televisiegelden konden dan weer wat gaten worden gedicht."

"Ik hoor van een hoop mensen ook goede verhalen, hoor. Dat ze het avontuur in de eerste divisie geweldig vonden. Gelukkig hebben we de foto's nog."

"De leden mogen zichzelf ook achter de oren krabben. Jarenlang heeft de familie Derks hier zijn gang kunnen gaan. Het is nul komma nul transparant geweest. 'Gooi nou die boeken eens open', had iemand tijdens een ledenvergadering best eens kunnen roepen."

Herstart

Kan Achilles het seizoen wel afmaken zonder thuisbasis, als ook de rechter besluit dat de club zijn accommodatie kwijt is? In principe mag het volgens de reglementen van de KNVB, RBC Roosendaal deed het ook na zijn herstart in de amateurs.

"Ik hoorde dat ze mogelijk bij Germania konden spelen. Dat zou een oplossing zijn", weet Arts, die onder de huidige omstandigheden vreest voor de vierde degradatie op rij. "Ooit moet deze ellende toch stoppen. Dan zit je misschien in de tweede of derde klasse. Maar zelfs die clubs hebben tegenwoordig meer middelen dan Achilles nu."

Laatste vier seizoenen

2016/17 eerste divisie 38-19 (-55) laatste
2017/18 tweede divisie 34-12 (-59) laatste
2018/19 derde divisie 34-16 (-63) laatste
2019/20 hoofdklasse 5-0 (-20) laatste

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl