NOS Nieuws

Wekdienst 1/10: boerenprotest in Den Haag en voor het eerst E10 tanken

Goedemorgen! Op het Malieveld in Den Haag protesteren duizenden boeren tegen negatieve beeldvorming over de landbouwsector en 'onhoudbare' handelsverdragen. En tankstations zijn vanaf vandaag verplicht om schonere E10-benzine te verkopen.

Een neerslaggebied trekt oostwaarts over het land. In de middag klaart het op en is de zon af en toe te zien. Wel kunnen er verspreid nog buien vallen. Het wordt vanmiddag 16 tot 19 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Boeren voeren actie, vanuit het hele land komen ze naar het Malieveld in Den Haag. Ze willen niet langer worden weggezet als milieuvervuilers en de groep die het stikstofprobleem moet oplossen. Ook overhandigen ze een manifest tegen 'onhoudbare internationale handelsverdragen'.
  • In Peking wordt groots gevierd dat Mao Zedong 70 jaar geleden de Volksrepubliek China uitriep. Dat gebeurt op het Plein van de Hemelse Vrede. Er is een militaire parade en een toespraak van de Chinese president Xi Jinping.
  • Tankstations zijn vanaf vandaag verplicht om E10-benzine te verkopen. Auto's die op E10 rijden, stoten gemiddeld 2 procent minder CO2 uit.

Wat heb je gemist?

Honderden trekkers zijn vanuit verschillende delen van het land op weg naar Den Haag, waar boeren vanmiddag gaan demonstreren. De politie is op veel plaatsen aanwezig om de tocht van de landbouwvoertuigen over de snelwegen in goede banen te leiden.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat de trekkers in de ochtendspits "behoorlijk wat overlast" zullen veroorzaken, mede doordat het op veel plaatsen regent. Een woordvoerder adviseert mensen die de weg op moeten de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

De betogers zijn boos omdat de politiek en de media volgens hen een negatief beeld over boeren verspreiden. Verder eisen ze een duidelijker landbouwbeleid op de lange termijn.

De tractorcolonnes zijn in alle vroegte vertrokken:

Tractorcolonnes met boeren op weg naar Den Haag

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Amerikaanse operazangeres Jessye Norman is op 74-jarige leeftijd overleden. Ze was vooral bekend door haar interpretaties van Wagner, Strauss, Mahler, Schubert en Bizet. Ook zong ze bij de inauguratie van de Amerikaanse presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton en op de zestigste verjaardag van de Britse koningin Elizabeth.

Jessye Norman trad vanaf de jaren 70 regelmatig op in het Concertgebouw in Amsterdam en won in 2006 de klassieke Edison Oeuvreprijs als bekroning van haar lange carrière.

Norman overleed in een ziekenhuis in New York aan complicaties van een dwarslaesie die ze in 2015 opliep. Sindsdien zat ze ook in een rolstoel.

Jessye Norman

We wensen je een fijne eerste dag van oktober!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl