De kist van Mugabe komt aan bij de begraafplaats in Kutama
NOS Nieuws

Robert Mugabe toch begraven in zijn geboortedorp

De overleden Zimbabwaanse dictator Mugabe is in kleine kring begraven in zijn geboortedorp Kutama. Daarmee komt een einde aan wekenlange onenigheid tussen de nabestaanden van Mugabe en de regering van Zimbabwe.

De partij van Mugabes opvolger president Mnangagwa wilde zijn voorganger laten begraven op een erebegraafplaats in de hoofdstad Harare. Na veel overleg ging de familie daarmee akkoord. Er was op een heuvel al een speciaal mausoleum gebouwd waar zijn lichaam zou worden bijgezet.

Maar donderdag kwam het bericht dat de familie zich had bedacht en dat Mugabe toch in zijn geboortedorp zou worden begraven. Een woordvoerder van de regering noemde de plotselinge verandering "hoogst ongelukkig".

Afscheid in stadion

Eerder was er wel in een groot voetbalstadion een dagenlange ceremonie geweest waar mensen afscheid konden nemen van hun overleden president.

Regeringsleiders waren daar ook, maar er waren ook veel lege plekken op de tribunes:

Veel Afrikaanse leiders en publiek bij uitvaartceremonie Mugabe

Mugabe was 37 jaar aan de macht in Zimbabwe en was de eerste premier en president sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. In de loop van de jaren ontpopte hij zich tot een gevreesd dictator, maar ondanks zijn harde bewind had hij ook op het laatst nog veel aanhangers.

Hij overleed begin deze maand op 95-jarige leeftijd.

Weduwe Grace Mugabe droeg een zwarte sluier tijdens de uitvaart

In aanwezigheid van zijn vrouw Grace, kinderen, familieleden en functionarissen van de regering werd de doodskist van Mugabe in de grond geplaatst.

Een woordvoerder van de familie stond in een toespraak stil bij het dispuut met de regering over de plek van de begrafenis. Volgens hem zei Mugabe kort voor zijn dood nog dat hij in Kutama begraven wilde worden. "Er zijn mensen die denken dat we iets hebben gedaan wat niet in lijn was met het standpunt van de regering. Maar het enige wat we willen zeggen is dat we meneer Mnangagwa (de nieuwe president, red.) willen bedanken voor het accepteren van onze vaders wens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl