NOS Nieuws

Hooligans bezetten redactie Radio Sarajevo uit onvrede over nieuwsbericht

De Bosnische politie heeft gisteravond twee mensen gearresteerd nadat een groep hooligans het gebouw van Radio Sarajevo was binnengedrongen. Die dwongen de journalisten een nieuwsbericht van de website te verwijderen. Ze worden beschuldigd van het bedreigen van de veiligheid van de medewerkers.

De fans van FK Sarajevo waren boos dat Radio Sarajevo een bericht had gemaakt over een voetbalfan die vijf jaar cel had gekregen nadat hij in Wit-Rusland was betrapt op cocaïnebezit. De man zou 0,16 gram cocaïne bij zich hebben gehad, dus minder dan 1 gram.

De indringers dreigden de medewerkers van het radiostation en hun familie iets aan te doen als ze het bericht niet zouden verwijderen. Radio Sarajevo spreekt van een gijzeling en zegt dat de redactie vanwege de doodsbedreigingen gedwongen was het bericht in te trekken.

Hooligans in Bosnië zien de media en de politie als hun vijand.

Onaanvaardbare aanval

Ook dwongen de hooligans de redacteuren om andere locaties van Radio Sarajevo te bellen om hun te vragen het bericht te verwijderen. De actie duurde tweeënhalf uur. "We beschouwen deze brutale aanval als een onaanvaardbare aanval op de media en de vrijheid in Bosnië-Herzegovina", zei een vertegenwoordiger van het radiostation in het Bosnische tv-journaal. "We roepen al onze collega's op ons als één man te steunen." Op de website staat vandaag een commentaar van de hoofdredactie met een foto met het No Pasarán-symbool als teken van onverzettelijkheid.

In Bosnië is met afschuw en verontwaardiging op het incident gereageerd. De regering zegt dat dit soort daden een bedreiging vormen voor de democratie en een onaanvaardbare aanval zijn op de persvrijheid.

De fan werd betrapt op 16 augustus, toen de huurauto waarin hij met enkele anderen zat werd doorzocht door de narcoticabrigade, die hen bij toeval staande had gehouden. De auto werd in beslag genomen. Dat gebeurde rond de wedstrijd BATE Borisov - FK Sarajevo in Minsk. De overige vier inzittenden werden korte tijd later vrijgelaten. De Bosniër is via een snelrechtprocedure berecht. Voor zover bekend is de man nooit eerder vanwege drugsbezit in aanraking geweest met justitie. In Wit-Rusland staan strenge straffen op drugsbezit.

Ook de Amerikaanse ambassade in Sarajevo veroordeelt het incident:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl