Inlichtingenbaas Joseph Maguire legt de eed af voor de speciale commissie
NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider VS: advocaten wilden transcript verbergen

Advocaten in het Witte Huis hebben geprobeerd om een gevoelig gesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense collega geheim te houden. Dat staat in de klacht van de Amerikaanse klokkenluider die nu openbaar is gemaakt. Vanochtend kreeg een speciale commissie het document al te zien en nu heeft de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden het stuk online gezet.

Het gaat in de VS al dagenlang over de beschuldigingen van de klokkenluider, die met de brief aandacht wilde vragen voor het gesprek tussen Trump en de Oekraïense president Zelensky. Volgens de klokkenluider misbruikte Trump zijn macht als president om Joe Biden tegen te werken. Biden is een van Trumps Democratische uitdagers bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Voorafgaand aan het gesprek zou Trump Zelensky onder druk hebben gezet door honderden miljoenen dollars aan financiële steun te bevriezen. De Democraten beginnen daarom een afzettingsprocedure tegen Trump.

Trump wijst alle beschuldigingen van de hand. "De Democraten maken dit land ten schande. Dit zou verboden moeten worden", zegt hij. Verder liet hij zich uit over de kwestie op een besloten bijeenkomst in New York. Hij wil graag weten wie de klokkenluider van informatie heeft voorzien. "Dit grenst aan spioneren", zou Trump hebben gezegd. "Je weet je wat we vroeger deden, toen we nog verstandig waren, niet waar? Spionage en verraad, daar gingen we anders mee om dan nu."

Dit is de zoveelste heksenjacht, zegt de president van Amerika in een reactie:

Trump: 'Nancy Pelosi is gekaapt door radicaal links'

The New York Times hoorde van drie bronnen die de klokkenluider kennen dat hij voor de CIA werkt en tijdelijk in het Witte Huis was gestationeerd. Hij zou daar inmiddels niet meer werken. Uit zijn brief die nu online is gezet zou blijken dat hij goed ingevoerd is in de Amerikaanse buitenlandse politiek en de politieke situatie in Oekraïne in het bijzonder.

Gespreksverslag

Veel inhoudelijke details uit de klacht tegen Trump waren al uitgelekt. Gisteren maakte het Witte Huis een gespreksverslag van het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky openbaar. Daaruit bleek inderdaad wat al een tijd gonsde; dat Trump zijn Oekraïense collega aanmoedigt om een onderzoek te starten naar Biden. Die zou op zijn beurt een onderzoek naar het gasbedrijf waar zijn zoon in het bestuur zat, hebben willen tegenhouden en dat moest volgens Trump maar eens naar buiten komen.

De klokkenluider zegt in het nu gepubliceerde document dat hij van meerdere overheidsfunctionarissen informatie heeft gekregen dat Trump zijn macht misbruikt om hulp uit het buitenland te krijgen voor de verkiezingen. "Trumps persoonlijke advocaat Rudolph Giuliani is hierbij een belangrijk figuur. Ook minister Barr van Justitie zou hierbij betrokken zijn", aldus de klokkenluider.

Poging om transcript te verbergen

Ook gaat hij in op de verwoede pogingen van hooggeplaatste medewerkers van het Witte Huis om het woordelijke transcript van het gesprek geheim te houden. Ze zouden onder druk van advocaten het transcript uit het computersysteem hebben gehaald en in een ander systeem hebben geplaatst, dat bedoeld is voor heel gevoelige informatie.

De identiteit van de klokkenluider is niet bekend. Het hoofd van de nationale inlichtingendienst, Joseph Maguire, noemt de klacht ongekend en zegt dat de klokkenluider in goed vertrouwen handelde. Eerder noemde president Trump hem een verrader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl