Een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde aan boord van de Stena Impero
NOS Nieuws

'Iran geeft Britse olietanker na ruim twee maanden vrij'

De Britse olietanker die twee maanden geleden aan de ketting werd gelegd door Iran is vrij om te gaan. Volgens een Iraanse overheidswoordvoerder zijn de "juridische procedures" om het schip te laten gaan afgerond, waardoor de tanker "vrij is in zijn bewegingen".

Verder gaf de woordvoerder geen details over de zaak. De Zweedse rederij van de tanker moet de vrijlating van het schip en de zestien overgebleven bemanningsleden nog bevestigen. Begin deze maand liet Iran al zeven leden van de bemanning gaan.

De Stena Impero werd op 19 juli geënterd door troepen van de Revolutionaire Garde in de Straat van Hormuz en aan de ketting gelegd voor de Iraanse stad Bandar Abbas. De Iraniërs deden dat naar eigen zeggen omdat het schip een noodsignaal van een vissersboot had genegeerd.

Oplopende spanningen

Kort voordat de Stena Impero werd geënterd, hadden Britse mariniers een Iraanse supertanker bij Gibraltar in beslag genomen. Dat schip is inmiddels vrijgegeven.

De inbeslagnames spelen tegen de achtergrond van de oplopende spanningen tussen Iran en de internationale gemeenschap. Nadat de VS vorig jaar uit het atoomakkoord met Iran stapte, overheerst in Teheran de ergernis over de houding van de landen die zich nog wél aan de afspraken houden. Zij moeten meer doen om Iran te beschermen tegen de gevolgen van de Amerikaanse sancties, vinden de Iraanse autoriteiten.

Bekijk hier hoe de spanning tussen Iran en met name de VS in een jaar tijd opliep:

Hoe de spanning tussen Iran en de VS in één jaar opliep.

Ook in de regio loopt de spanning op. Vorige week beschuldigde Saudi-Arabië Iran er nog van achter aanvallen op olie-installaties van het Saudische staatsoliebedrijf te zitten.

Iran ontkende betrokkenheid bij de aanvallen en zei niet uit te zijn op een conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl