Nederlandse militairen bouwen een brug op Great Abaco
NOS Nieuws

Nederlandse militairen klaar met noodhulp Bahama's

De 550 Nederlandse militairen die op de Bahama's zijn om noodhulp te bieden na orkaan Dorian trekken zich terug. "Na de eerste nood gaan de Bahama's verder met wederopbouw. De inzet van de noodhulp wordt daarom afgerond", meldt Defensie.

De Nederlanders waren samen met 50 Duitse en 50 Franse militairen op het zwaar getroffen eiland Great Abaco. De militairen bouwden onder meer een brug tussen het noorden en zuiden van het eiland, wegen zijn vrijgemaakt, de haven is opgeruimd en het ziekenhuis is voorzien van elektriciteit en stromend water.

"We hebben de afgelopen dagen enorm hard gewerkt", zegt kapitein Roland van den Akker. "We laten als militairen echt iets goeds achter, waar de lokale autoriteiten en bevolking van Great Abaco verder aan kunnen bouwen."

Geen nieuwe doden

De orkaan Dorian trok tien dagen geleden over de eilandengroep en liet een spoor van verwoesting achter. Zeker vijftig mensen vonden de dood als gevolg van het noodweer. 1300 mensen zijn als vermist opgegeven.

Gisteren werden de eilanden getroffen door een nieuwe orkaan: Humberto. De eilanden kregen te maken met harde wind en regenval. Duizenden woningen zaten zonder stroom. Er zijn geen nieuwe doden gemeld.

De marine hielp de haven begaanbaar te maken

Ook de Nederlandse missie had last van Humberto. "De orkaan zorgde voor uitdagingen bij het terugbrengen van alle militairen en voertuigen naar de Johan de Witt (een van de twee uitgezonden marineschepen, red.)."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl