Bekladde grafstenen op de Mierlo War Cemetery in Mierlo
NOS Nieuws

Bekladdingen oorlogsgraven Mierlo op tijd verwijderd voor herdenking

De bekladdingen op de oorlogsbegraafplaats van Mierlo zijn voor het eind van de dag verwijderd. Dat is de inschatting van een speciaal onderhoudsteam dat de afgelopen dagen de graven heeft schoongemaakt, meldt de gemeente Geldrop-Mierlo. De herdenking van de bevrijding van Geldrop en Mierlo van 75 jaar geleden kan daardoor morgen doorgaan.

Donderdag zijn vrijwel alle grafstenen en enkele muren van het Mierlo War Cemetery met verf besmeurd met onder meer hakenkruizen, de tekst 'MH 17 lie' en andere leuzen. Zaterdag werd een 36-jarige inwoner van Mierlo opgepakt als verdachte. Volgens een buurvrouw lijdt de man aan psychoses en achtervolgingswaan.

De eerste pogingen om de graven schoon te maken met een hogedrukspuit mislukten, waarop een specialistisch team van de Commonwealth War Graves Commission werd ingeschakeld. Deze internationale organisatie is verantwoordelijk voor het onderhoud en de aanduiding van begraafplaatsen voor gesneuvelde militairen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Enorm dankbaar

De gemeente Geldrop-Mierlo zegt enorm dankbaar te zijn dat de begraafplaats op tijd is schoongemaakt voor de ceremonie van morgen, waarbij onder meer kransen worden gelegd. Volgens de gemeente hebben de schoonmakers de afgelopen dagen keihard gewerkt.

Op het Mierlo War Cemetery liggen 665 militairen begraven, vrijwel allemaal afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn gesneuveld tussen september en november 1944 bij gevechten rond de Maas en de Schelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl