Zakaria Labyad, Bart Ramselaar, Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat
NOS Voetbal

Top in Utrecht, flop bij topdrie: 'Daar kan je geen snipperdag opnemen'

  • Bastiaan Thuijsman

  • Bastiaan Thuijsman

Wat hebben Zakaria Labyad, Bart Ramselaar, Yassin Ayoub en Sofyan Amrabat gemeen? Alle vier maakten ze vol ambitie de stap van FC Utrecht naar Ajax, PSV of Feyenoord. Alle vier wisten ze daar allerminst te overtuigen.

Wat Labyad en Ayoub betreft geldt: wat niet is, kan nog komen. Labyad vecht nog altijd voor zijn kans bij Ajax, als back-up van een aanvalslinie die prima draait. Terwijl Ayoub minuten sprokkelt bij Feyenoord, hopend op de basisplaats die maar niet lijkt te komen.

Maar als de voortekenen niet bedriegen, gaan zij Ramselaar en Amrabat achterna, die de topdrie-handdoek al hebben geworpen. Ramselaar is terug bij FC Utrecht, nadat hij bij PSV op een zijspoor was beland. Amrabat speelt inmiddels bij Hellas Verona, dat hem huurt van Club Brugge.

Allen geflopt, verschillende verhalen

Vier spelers met een Utrechts verleden, vier fraaie transfers die verkeerd uitpakten, maar ook vier losstaande verhalen van compleet verschillende voetballers. Een overkoepelende reden voor hun mislukte avonturen is er niet. "Of het moet zijn: de stap van subtop naar nationale top is groot", aldus Robin Pronk.

Van FC Utrecht naar topdrie, in de afgelopen vijf jaar

Speler Naar Succes Nu
Yassin Ayoub Feyenoord (2018) Nee Feyenoord
Zakaria Labyad Ajax (2018) Nee Ajax
Sofyan Amrabat Feyenoord (2017) Nee Hellas Verona
Bart Ramselaar PSV (2016) Nee FC Utrecht
Jens Toornstra Feyenoord (2014) Ja Feyenoord

Pronk werkte als trainer van Jong FC Utrecht, en eerder de Onder 19-ploeg, intensief samen met Ramselaar, Ayoub en Amrabat. Daarvoor werkte hij dertien jaar bij Ajax. De 46-jarige (jeugd)trainer weet dus hoe het eraan toegaat aan beide zijden van de kloof die de nationale top en subtop van elkaar scheidt.

Geen snipperdagen

Pronk: "Op het moment dat je bij Ajax komt, wordt er gevraagd dat je elk moment top bent. Dan kan je geen mindere dag hebben of een dag verslappen. Bij FC Utrecht kan je nog weleens, tussen aanhalingstekens, een snipperdag opnemen."

"Als je daar tot de twee of drie besten behoort - en dat deden die jongens - heb je minder concurrentie. Bij een topclub moet je ineens knokken voor je plek. Speel je twee mindere wedstrijden, dan denkt de coach: ik geef een ander een kans. Je wordt elke dag langs een hele scherpe meetlat gelegd, elke dag gewogen."

Bart Ramselaar speelde als PSV'er drie interlands, tegen Ivoorkust, België en Luxemburg

Het is voor een kersverse aanwinst van Ajax, PSV of Feyenoord dus ineens aanhaken of afhaken. En dat laatste gebeurt regelmatig, ook bij spelers die afkomstig zijn van andere clubs uit de subtop. "Kik Pierie sluit ook niet zomaar aan bij Ajax. En Sam Larsson heeft het volgens mij ook niet makkelijk bij Feyenoord", haalt Pronk twee Heerenveense voorbeelden aan.

Een blik op de transferstroom tussen top en subtop leert: tegenover iedere voltreffer staat een miskleun. Tegenover iedere Hakim Ziyech, Davy Pröpper en Denzel Dumfries staat een Richairo Zivkovic, Derrick Luckassen of Bilal Basaçikoglu.

Koe in de kont kijken

Pronk, tegenwoordig coördinator development toptalents & coaches bij Zaglebie Lubin, trekt een vergelijking tussen het wel of niet doorschuiven van een jeugdspeler naar een oudere lichting. "Dat is echt maatwerk. Dat geldt hier ook voor. Zijn ze al toe aan die stap naar Ajax of PSV? Dat weet je pas achteraf en is voor elke speler anders."

"Achteraf was het misschien verstandig geweest als Ramselaar, Ayoub en Amrabat iets langer bij Utrecht gebleven waren", erkent Pronk. "Maar dat is de koe in de kont kijken, zoals sommige trainers zeggen."

Robin Pronk had vijf seizoenen de leiding over Jong FC Utrecht, waarvan drie in de Jupiler League

Ramselaar is bovendien een voorbeeld van een transfer die aanvankelijk goed uitpakte: de aanvallende middenvelder speelde zich bij PSV direct in de basis. Ramselaar debuteerde zelfs in het Nederlands elftal.

Maar toen Phillip Cocu PSV verliet en Mark van Bommel diens plekje in de dug-out overnam, belandde hij op een zijspoor.

De wetten van topvoetbal

Botte pech? "Daar geloof ik niet zo in. Een trainerswissel hoort bij het voetbal", vindt Pronk. "Dan moet blijken of je bij de nieuwe trainer ook een van de elf bent. Dat was met Ramselaar onder Van Bommel duidelijk niet het geval."

"Ik ben zelf ook trainer. Als wij een elftal samenstellen met vier trainers, is er altijd een categorie spelers die door alle vier wordt opgesteld", vervolgt Pronk. "Maar voor anderen geldt dat de een daar wel voor kiest en de ander niet. Zo werkt het in topvoetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl