Aurélio Buta en Oussama Idrissi duelleren

AZ blijft tegen Antwerp op gelijkspel steken na dure eerste tegengoal dit seizoen

AZ heeft zichzelf geen goede dienst bewezen in de strijd voor het halen van de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders waren tegen een stug FC Antwerp veel sterker, maar lieten een overwinning liggen: 1-1.

AZ, waarvan het eigen stadion gesloten is, speelde het eerste duel in de play-offs voor de Europa League in het stadion van FC Twente. In Enschede waren de supporters van FC Antwerp niet welkom, waardoor delen van het stadion leeg bleven.

Grote delen van het stadion in Enschede bleven leeg

De Alkmaarse fans die de reis van twee uur naar Enschede gemaakt hadden, zagen dat AZ beter speelde dan de zuiderburen. Calvin Stengs en Myron Boadu hadden halverwege de eerste helft de openingstreffer op de schoen, maar drukten niet af. Stengs wachtte net te lang na een mooie solo door de Antwerpse defensie en Boadu gaf zijn schot onvoldoende richting na het omspelen van doelman Sinan Bolat.

Eerste tegengoal

Het doelpunt van Antwerp kwam dan ook uit de lucht vallen. Na geklungel in de defensie scoorde Dylan Batubinsika het altijd belangrijke uitdoelpunt voor de Belgen. Het was ook de eerste tegentreffer die de Alkmaarders incasseerden dit seizoen.

De tweede helft was qua spelverhouding een kopie van de eerste. Opnieuw deed Antwerp onder voor AZ, maar het elftal van trainer Arne Slot verzuimde lange tijd te scoren. Sterker nog, vlak na rust mocht Slot van geluk spreken dat hij niet heel snel tegen een verdubbeling van de score aankeek, toen een bal van Lior Refaelov op de paal uiteenspatte.

Oussama Idrissi in duel met Aurélio Buta

Tien minuten voor tijd, nadat Antwerp-speler Aurélio Buta rood had gezien na te hard inkomen, brak Myron Boadu met de gelijkmaker eindelijk de ban voor AZ. In het slotoffensief tegen tien Belgen drong AZ nog verder aan, maar tot een overwinning leidde dat niet.

'Tweede mocht niet vallen'

Teun Koopmeiners hield een dubbel gevoel over na de wedstrijd. "Enerzijds ben ik tevreden met een gelijkspel, anderzijds hadden we onze kansen beter moeten benutten."

De middenvelder verwijt AZ niets, ondanks dat het negentig minuten lang de bovenliggende partij was. "Omdat we 1-0 achter komen, vind ik 1-1 een reële uitslag."

Ron Vlaar vindt de uitslag ook te overzien. "Op voorhand gingen we niet voor een gelijkspel. We hebben geknokt en gestreden voor het tweede doelpunt, maar dat mocht helaas niet vallen."

Bekijk hier de reacties van Teun Koopmeiners en Ron Vlaar na afloop:

"Als je over de gehele wedstrijd naar ons veldoverwicht kijkt, dan hadden we kunnen winnen", aldus Vlaar. De verdediger kijkt daarom met vertrouwen uit naar volgende week: "Alles ligt nog open."

FC Antwerp heeft voor het tweede duel in de play-offs voor de Europa League de beste uitgangspositie. Volgende week donderdag moet AZ minstens een keer scoren om kans te maken op de groepsfase van de Europa League.