Jaap Stam tijdens een persconferentie
NOS Voetbal

Is Feyenoord klaar voor test tegen Utrecht? 'Stam is vooral bezig met overleven'

Met het bereiken van de play-offs van de Europa League ten koste van Dinamo Tbilisi is Feyenoord al een stap verder dan vorig seizoen. Maar in de competitie wil het nog niet erg vlotten met de mannen van Jaap Stam, die openden met remises tegen Sparta en sc Heerenveen. En dan krijgen de Rotterdammers vanmiddag ook nog bezoek van FC Utrecht, dat nog zonder puntenverlies is.

Feyenoord is de nummer drie van het afgelopen seizoen en FC Utrecht behoort tot de ploegen die er geen geheim van maken een serieuze aanval te willen doen op die positie. Je zou dus kunnen spreken van een eerste graadmeter in De Kuip. "Ja, toch wel", vindt Sinclair Bischop, sportverslaggever bij RTV Rijnmond. "Al wil Stam daar niet over spreken."

Overleven

De trainer zegt meer tijd nodig te hebben voordat er een ploeg staat waarop hij kan worden beoordeeld. "Hij heeft inderdaad nog niet de beschikking over een fitte selectie. Daardoor kon hij tegen Heerenveen niet tactisch wisselen, omdat hij maar moest afwachten hoeveel minuten Pietje kon spelen en hoeveel minuten Jantje het zou volhouden."

Zo moet hij voorzichtig omspringen met aanwinsten Luciano Narsingh en Leroy Fer, die nog het nodige spelritme moeten opdoen, terwijl Rick Karsdorp en George Johnston pas vorige week zijn komen aanwaaien en nog maar enkele trainingen hebben meegedaan. "Stam is nu vooral bezig met overleven", zegt Bischop.

Steven Berghuis in het eredivisieduel met sc Heerenveen

Volgens Arman Avsaroglu, commentator bij de NOS en vaak te vinden in Rotterdam-Zuid, vormde de Europa League-voorronde al de eerste echte test. "Maar ze weten na de wedstrijd tegen FC Utrecht wel waar ze staan... Utrecht heeft een ploeg die zich kan meten met Feyenoord, misschien hebben ze zelfs wel een betere selectie. Het wordt interessant om te zien hoe de verhoudingen liggen op dit moment."

Hard trainen

Blessuregevallen spelen Stam flink parten in zijn eerste weken in Rotterdamse dienst. "Met Nicolai Jørgensen, Jens Toornstra en Sven van Beek mist hij inderdaad een paar jongens die normaal in de basis staan of daar tegenaan zitten", aldus Bischop. "Jørgensen is toch de spits waarop het spel van Feyenoord is gebaseerd. Nu heeft Stam spelers van hun gebruikelijke positie moeten halen, zoals Steven Berghuis."

De vraag rijst of de opvolger van de vertrokken Giovanni van Bronckhorst het gebrek aan fitheid bij zijn manschappen ook aan zichzelf heeft te wijten. Volgers constateerden in ieder geval dat er hard aan wordt getrokken op de training. Misschien wel té hard. "Of is er onder Van Bronckhorst te weinig getraind?" vraagt Bischop zich af.

Eric Botteghin speelde niet de hele wedstrijd tegen Sparta

"Stam kiest in ieder geval voor een andere aanpak en het is bekend dat het lichaam van een topsporter moet wennen aan zo'n verandering. Tegen Sparta moest Eric Botteghin er met kramp uit. Dat zegt wel iets. Maar Feyenoord heeft die inhoud op de lange termijn wel nodig."

Avsaroglu zegt moeilijk te kunnen beoordelen of de fysieke inspanningen een negatieve weerslag hebben op de prestaties in het veld. "Soms staat er om acht uur 's morgens al een trainingsloop op het programma", weet hij. "De vele blessures vallen wel op. Maar Ajax en PSV spelen ook veel wedstrijden. Daar hebben ze er kennelijk minder problemen mee."

Ontevreden over transferbeleid

Voor een onvervalste crisis hoeft Stam niet te vrezen bij een volgend puntenverlies vanmiddag, verwachten beide journalisten. "Nee, dat denk ik niet", zegt Bischop. "Die 4-0 thuis tegen Tbilisi was belangrijk. Als ze er meteen uit waren gevlogen in Europa was die moeizame competitiestart wel een probleem geweest."

"Maar de competitie beginnen met drie wedstrijden zonder overwinning zou wel heel slecht zijn", aldus Avsaroglu. "En het rommelt toch al in Rotterdam. Het is duidelijk dat Stam in onmin leeft met de leiding, omdat hij ontevreden is over het transferbeleid en de manier waarop transfers tot stand zijn gekomen."

Stam coacht Feyenoord tijdens het uitduel met sc Heerenveen (1-1)

Zo zinde het de oefenmeester allerminst dat verdediger Jeremiah St. Juste een dag voor het eerste duel met Tbilisi plots van de hand werd gedaan. "Hij maakt op mij een gefrustreerde indruk in zijn eerste weken", zegt Avsaroglu. "Maar je moet niet te veel klagen als trainer van een topclub, vind ik. Je moet het gewoon doen met de spelers die je hebt. En nog steeds vind ik dat Feyenoord een selectie heeft die derde kan worden in de competitie."

Daar sluit Bischop zich bij aan. "Als iedereen aan boord is, beschikt Feyenoord over een brede selectie. Dat was, net als vorig seizoen, ook het doel: een selectie bij elkaar krijgen die zonder problemen competitie én Europacup kan spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl