Jasper Cillessen

Debuut Cillessen verpest door late penalty; oude garde Real Madrid vermaakt

Jasper Cillessen heeft zaterdagavond zijn debuut gemaakt onder de lat bij Valencia. Lange tijd leek het erop dat hij met zijn ploeg een 1-0 overwinning zou boeken bij Real Sociedad, maar in de maar liefst elfde minuut van de blessuretijd kreeg Sociedad een penalty. Daar had Cillessen geen antwoord op: 1-1.

De keeper van Oranje verkaste deze zomer van Barcelona naar Valencia om meer te kunnen spelen. In zijn eerste duel voor zijn nieuwe werkgever bracht hij een paar keer knap redding op doelpogingen van Adnan Januzaj, Mikel Oyarzabal en Mikel Merino.

Penalty mis en raak

Een kwartier na rust zette Kevin Gameiro Valencia op voorsprong. In de door ingelaste drinkpauzes flink opgelopen blessuretijd kreeg hij vervolgens de kans het duel definitief in het slot te gooien, maar hij faalde vanaf elf meter.

Dat deed Oyarzabal even later niet aan de andere kant nadat Sociedad een penalty had gekregen wegens hands. Cillessen koos de verkeerde hoek en kon zodoende zijn debuut niet opluisteren met een zege.

Real begint uitstekend

Real Madrid begon, in tegenstelling tot aartsrivaal FC Barcelona, eerder op de dag wel goed aan de competitie. De nummer drie van het voorbije La Liga-seizoen won met 3-1 de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo.

Marcelo en Karim Benzema vieren de 0-1 van Real Madrid tegen Celta

Met geen enkele zomeraankoop in de basis, maar wel met de deze zomer zo verguisde Gareth Bale, die zou willen vertrekken en ook voor coach Zinedine Zidane overbodig leek, kwamen de Madrilenen na twaalf minuten op voorsprong. Karim Benzema prikte bij de eerste paal op aangeven van de Welshman de bal binnen.

Celta bestrafte vlak voor rust het defensieve gesputter van Real met een tegendoelpunt, maar Brais Mendez' goal werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Unieke rode kaart Modric

In de 56ste minuut viel een VAR-beslissing in het nadeel van Real Madrid uit toen Luka Modric met de onderkant van zijn schoen op de enkel van Denis Suárez was gaan staan.

Het betekende voor de 33-jarige Kroaat de eerste directe rode kaart in dienst van Real Madrid. Hij werd in 2014 van het veld gestuurd na zijn tweede gele kaart in de strijd om de Supercup tegen Atlético Madrid.

Luka Modric krijgt een rode kaart in het duel van Real Madrid met Celta de Vigo

Het wegsturen van Modric zorgde er wel voor dat Real Madrid direct een tandje bijzette. Toni Kroos maakte met een weergaloze pegel in de kruising de 0-2 en invaller Lucas Vázquez bekroonde een fraaie aanval via Marcelo en Benzema: 0-3.

De eretreffer van Celta de Vigo kwam in de 91ste minuut op naam van Iker Losada. Hij trof doel met een diagonaal schot.

Na ruim twee jaar boven Barça

Door de zege gaat Real nu voorlopig aan de leiding in Spanje en heeft het drie punten meer dan Barcelona. Dat is voor het eerst sinds 27 maanden.

In het seizoen 2016/2017 werd Madrid kampioen, met een voorsprong van drie punten op de Catalanen. Daarna wist Real nooit meer boven Barcelona te komen in de rangschikking.