Een scheur die is ontstaan door aardbevingen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

VN: overheid moet gedupeerden gaswinning tegemoetkomen

Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vindt dat de Nederlandse overheid meer moet doen voor gedupeerden van de gaswinning. Het is de tweede keer dat de VN de overheid hiervoor op de vingers tikt.

In het nieuwe rapport geeft het comité aan zich zorgen te maken over de effecten van gaswinning op de mentale en fysieke gezondheid van inwoners van het bevingsgebied. Het vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om de situatie te verbeteren, schrijft RTV Noord.

Zo wordt aanbevolen om een correcte en passende schadevergoeding aan slachtoffers te betalen en moeten bewoners van Groningen worden betrokken bij het ontwerpen en uitvoeren van het afbouwplan.

Andere aanbevelingen

Naast de aanbevelingen over de gaswinningskwestie, heeft het Mensenrechtencomité ook aanbevelingen aan de Nederlandse overheid gedaan over onder meer het tegengaan van geweld tegen vrouwen en arbeidsdiscriminatie.

Ook vindt de VN dat racisme beter bestreden moet worden, bijvoorbeeld door het afschaffen of aanpassen van de traditie van Zwarte Piet.

Advertentie via Ster.nl