NOS Nieuws

Wekdienst woensdag 24/7: zware touretappe en sneuvelt het warmterecord?

Goedemorgen! Boris Johnson wordt beëdigd als premier van het Verenigd Koninkrijk. En het wordt een hete dag, niet alleen in Nederland. De wielrenners tijdens de Tour de France krijgen er mogelijk ook last van als ze vandaag twee cols moeten bedwingen.

Het wordt opnieuw tropisch warm, met temperaturen tussen de 34 en 38 graden. De zon schijnt volop en er staat weinig wind. Misschien meet het KNMI een recordtemperatuur: de hoogste temperatuur ooit gemeten is 38,6 graden. Het RIVM waarschuwt voor smog die kan ontstaan door de hitte.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Boris Johnson wordt beëdigd als premier van het Verenigd Koninkrijk. Gisteren werd hij gekozen tot nieuwe leider van de Britse Conservatieven en dus volgt hij Theresa May op.
  • Speciaal aanklager Robert Mueller getuigt in het Huis van Afgevaardigden over zijn onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen en de rol van president Trump en zijn campagneteam.
  • De 17e touretappe van Pont du Gard naar Gap dreigt een zware te worden. De 200 kilometer lange rit gaat over twee cols, een van de derde en een van de vierde categorie die in de hitte gereden moeten worden.

Wat heb je gemist?

Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi houdt zich zo goed als zeker schuil in Dubai, schrijft de Telegraaf op basis van bronnen binnen het Openbaar Ministerie. De krant schrijft dat politie en justitie ervan overtuigd zijn dat het net zich rond Taghi sluit. Vorige week riep de politie vakantiegangers op om in het buitenland uit te kijken naar Taghi en zijn rechterhand Said Razzouki.

Ander nieuws uit de nacht:

De Nike-schoen die is verkocht voor bijna 400.000 euro

En dan nog even dit:

De nomaden-jagers van de geïsoleerde Awá-stam leven bijna onzichtbaar in het Amazone-regenwoud in Brazilië. Ze mijden alle contact met de buitenwereld en trekken jagend van de ene plek naar de andere. Er is weinig beeldmateriaal van dit inheemse volk, maar nu heeft een Braziliaanse organisatie filmbeelden van een jager naar buiten gebracht.

Als hij vermoedt dat hij in de gaten wordt gehouden, vlucht hij met een andere jager de wildernis in:

Video van stam die afgezonderd leeft van de rest van de wereld

Met deze video wil Survival International, een organisatie die wereldwijd opkomt voor in stamverband levende volken, aandacht vragen voor de moeilijke situatie van de Awá's; volgens hen 'de meest bedreigde stam ter wereld'.

Het leefgebied van de stam wordt aangetast door houtkap, de aanleg van wegen en landbouw. Veeboeren en houthakkers gebruiken grof geweld om deze afstammelingen van indianen te verjagen.

Houd het hoofd koel! Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl