Lachen bij gekruisigd lichaam is oorlogsmisdrijf, oordeelt rechtbank
Voor het eerst is een Nederlandse Syriëganger veroordeeld voor het plegen van een oorlogsmisdrijf. De rechtbank in Den Haag legde de 24-jarige Utrechter Oussama A. 7,5 jaar gevangenisstraf op, onder meer omdat hij poseerde bij een gekruisigd lijk en de foto verspreidde via Facebook. Dat laatste geldt als oorlogsmisdrijf.
Behalve A. werd ook Syriëganger Reda N. (25) uit Leiden veroordeeld. Hij kreeg 4,5 jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat de twee zich hadden aangesloten bij de terroristische organisatie Islamitische Staat in Irak en Syrië.
Lachend bij het kruis
De straf voor A. is hoger vanwege het oorlogsmisdrijf. Op de foto poseert hij lachend naast een door IS geëxecuteerde man die aan een kruis was gehangen. Dat is volgens de rechtbank een schending van artikel 3 van de Geneefse Conventie.
"Deze onterende en vernederende gedraging is van zodanige ernst dat dit zonder meer wordt gezien als aanranding van de persoonlijke waardigheid van de overledene", verklaarde de rechter. "De verdachte drukt uit dat het lichaam van de overleden man als trofee moet worden gezien." Omdat A. als actief IS-lid de foto verspreidde op sociale media, vindt de rechtbank het een oorlogsmisdrijf.
'Verzorgers in een ziekenhuis'
Het was ook de eerste keer dat het Openbaar Ministerie een oorlogsmisdrijf op de tenlastelegging van een Nederlandse Syriëganger had gezet. Voorheen werd zulk bewijs als opruiing tot terrorisme geclassificeerd.
De twee mannen waren in Turkije al tot zes jaar veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar werden vrijgelaten in afwachting van het hoger beroep. Het tweetal ontkent dat ze hebben gevochten in hun tijd bij IS. Volgens A. en N. waren ze verzorgers in een ziekenhuis en waren de foto's stoerdoenerij.