De vrouw werd opgepakt op het vliegveld van Istanbul
NOS Nieuws

Rotterdamse vrouw mag Turkse cel verlaten, maar niet het land uit

De Rotterdamse vrouw die in Turkije vastzit omdat ze wordt verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, mag vandaag nog de gevangenis verlaten. Dat heeft de rechtbank in Istanbul bepaald.

Wel moet de vrouw in Turkije blijven tot in elk geval de volgende zitting. Die is 3 oktober. Ze mag dus in de tussentijd niet terug naar Nederland. Ook moet ze zich elke week melden bij de autoriteiten.

De 31-jarige vrouw werd in april samen met haar dochtertje van vijf maanden opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Ze wilde na een korte stedentrip terugkeren naar Nederland. Sindsdien zit ze vast, samen met haar baby.

Opgelucht

De Rotterdamse werkte voor Demned, een organisatie die verschillende gemeenschappen uit Koerdisch gebied met elkaar verbindt. Ze was in 2015 en 2016 betrokken bij gesprekken tussen burgemeester Aboutaleb en Turkse en Koerdische groepen in Rotterdam.

Volgens correspondent Melvyn Ingleby reageerde de vrouw opgelucht op de uitspraak van vandaag. "Er zaten veel familieleden van haar in de rechtszaal en die waren ook erg emotioneel."

De Rotterdamse kan tot vijftien jaar cel krijgen als ze schuldig wordt bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl