De Minerve op archiefbeeld
NOS Nieuws

Frankrijk vindt na ruim halve eeuw gezonken onderzeeër terug

De Franse marine heeft voor de kust van de Zuid-Franse stad Toulon een onderzeeër teruggevonden die in 1968 spoorloos verdween met 52 bemanningsleden aan boord.

Op aandringen van nabestaanden heropende Frankrijk vorig jaar de zoektocht naar de onderzeeër. Daarbij werd moderne sonar- en dronetechnologie ingezet, wat leidde tot de vondst van het wrak van de Minerve op de bodem van de Middellandse Zee.

De duikboot lag in drie stukken op de zeebodem, op een diepte van 2350 meter. De Fransen hadden bij de zoektocht het Amerikaanse bedrijf Ocean Infinity ingeschakeld, dat eind vorig jaar op de bodem van de Atlantische Oceaan ook al een gezonken Argentijnse onderzeeër terugvond die een jaar lang spoorloos was.

"Het was een succesvolle operatie", zei de Franse minister van Defensie Parly. "Mijn gedachten gaan uit naar de families die zo lang op dit moment hebben gewacht."

Nabestaanden reageren tegenover de Franse krant Le Monde emotioneel. "Velen geloofden er niet meer in", zei Hervé Fauve, zoon van de commandant van de onderzeeër.

Het is nog onduidelijk waardoor de onderzeeër is gezonken. Mogelijk is er iets misgegaan tijdens een oefening, schrijft Le Monde. Toen de onderzeeër vermist raakte in 1968, heeft de Franse marine nog vijf dagen de zee afgespeurd. Daarna werd de zoektocht gestaakt.

In de nieuwe zoektocht zetten onderzoekers alle bevindingen, observaties en gegevens na het verdwijnen van de onderzeeër nog een keer op een rij. Daaruit kwam een nieuw zoekgebied, op zo'n 45 kilometer voor de kust van Toulon, waarin het wrak werd gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl