Verwerking van containers met eikenprocessierupsen bij een afvalverwerkingsbedrijf in Dordrecht
NOS Nieuws

Afval eikenprocessierups wordt verwerkt in big bags en plastic vaten

Afvalverwerkers, groenbeheerders en experts hebben een protocol opgesteld over hoe het afval van verwijderde eikenprocessierupsen moet worden verwerkt.

In het protocol wordt de bedrijven die de rupsen verwijderen opgedragen het afval in plastic vaten te bewaren en zogenoemde big bags, dat zijn stevige zakken van geweven kunststof die worden gebruikt bij de opslag van bijvoorbeeld grind of hout.

Het protocol is opgesteld op verzoek van minister Schouten (Landbouw), nadat afvalverwerkers vorige week besloten het afval van de rupsen voorlopig te weigeren, aangezien de zakken waarin de verwijderde rupsen en brandharen zaten konden scheuren. Dat kon gevaar voor de medewerkers opleveren.

Huisartsen krijgen dit jaar veel vragen over de rups:

'Opeens werd ik wakker met mijn armen vol met vlekken'

Aan het gebruik van de vaten en big bags zijn strenge voorwaarden verbonden, om te voorkomen dat de afvalverbrander alsnog in aanraking komt met de haren van de rups. Zo moet het deksel van een vat worden vastgeplakt met ducttape. Ook mag een big bag maar voor de helft worden gevuld, om ervoor te zorgen dat de zak goed wordt afgesloten.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Ze gaan 's nachts in groepen (in processie) op zoek naar eikenbladeren om te eten. De honderdduizenden brandharen per rups kunnen ernstige klachten veroorzaken. Eenmaal losgekomen van de rups kunnen de haren rondwaaien en nog jaren actief blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl