NOS Nieuws

Eerste mindervalidenhotel op Zwarte Cross: 'Er is hier een campingsfeertje'

De Zwarte Cross heeft als eerste festival in Nederland een speciaal 'hotel' voor mindervaliden. Het hotel, met de naam Miva Las Vegas, heeft twintig kamers. De vertrekken zijn van alle gemakken voorzien: een laag-hoogbed, invalidentoilet, tilliften en een aangepaste douche. Ook is er een extra bed voor een begeleider of partner.

Het hotel is een initiatief van fysiotherapeute Diane Eilander, die in een revalidatiecentrum in Enschede werkt. Daar begeleidde ze twee mensen die graag naar de Zwarte Cross wilden, maar voor wie dat niet mogelijk was vanwege hun situatie.

"Ik vind dat gehandicapten van een festival moeten kunnen genieten, net als ieder ander", vertelt ze. Met dat in haar achterhoofd nam ze contact op met de organisatie van het festival. Een jaar lang was ze bezig met het opzetten van het hotel en het regelen van sponsoring.

Gasten Nicole en Martin zijn blij met het invalidenhotel op het festival:

Bezoekers blij met mindervalidenhotel op Zwarte Cross

Door het project krijgen mindervaliden de kans om alle drie de dagen van het festival mee te maken. "Dat is met een normale camping niet te doen", vertelt Nicole, die in een rolstoel zit en overnacht in het hotel. "Zeker op de Zwarte Cross is de camping te groot en te druk om daar veilig met een rolstoel tussen te staan. Het kost te veel energie."

Dit jaar hoeft Nicole zich niet te beperken tot een dagtripje naar het festival. "Voor het eerst kon ik de donderdagavond meemaken, die sfeer ervaren. Het is genieten, plezier hebben, met goede muziek, motoren en een hoop herrie. Dat we deze kans krijgen om daarbij te zijn, is geweldig."

Uitschuifbare stoelen

Volgens Eilander krijgen de gasten in het hotel de benodigde hulp om de Zwarte Cross zoals ieder ander mee te maken. "Er zijn hier bijvoorbeeld zorgmedewerkers aanwezig. Als de gasten willen rusten, helpen zij bijvoorbeeld met aan- en uitkleden." Desondanks blijft het een 'gewone' festivalervaring. "De meeste gasten waaien af en aan, maar zijn de meeste tijd op het festivalterrein te vinden."

De initiatiefnemers richten zich vooral op de overnachting, maar ook op het festivalterrein is er aan mindervaliden gedacht. Zo kunnen de hotelgasten terecht op een speciaal backstagepodium om optredens te bekijken. Ook zijn er uitschuifbare stoelen beschikbaar die aan een rolstoel vastgemaakt kunnen worden. Verzorgers kunnen daarop zitten, om zo op gelijke hoogte te praten.

Het blijft iets meer gedoe dan thuis, maar dat geeft niet.

Hotelgast Martin Hofman

Ook Martin Hofman bezocht de Zwarte Cross voorheen maximaal één dag. "Je hebt als mindervalide veel spullen nodig: een tillift, een grote badkamer, een speciaal toilet. Met een dwarslaesie kun je last krijgen van sanitaire problemen. Dat levert normaal gesproken op festivals veel onrust op."

"De hulp in het hotel is daarom echt een uitkomst", vervolgt hij. "Het blijft iets meer gedoe dan thuis, maar dat geeft niet. Er heerst hier een campingsfeertje, dus het hoort er een beetje bij." Zelfs van geluidsoverlast heeft hij geen last, grinnikt hij. "Ik slaap altijd goed. Met een paar biertjes erin, zoals dat gaat op de Zwarte Cross, val je zo in slaap."

Geur van bezoekers

Ondanks de aanpassingen blijft een festival in een rolstoel behelpen. "Als mijn rolstoel blijft hangen in het zand bijvoorbeeld", zegt Nicole, "of het feit dat ik met mijn neus op kruis- en okselhoogte zit. Je merkt dat de geur van bezoekers steeds minder fris wordt naarmate de dag vordert. Maar daar is niets aan te doen", lacht ze.

Een geslaagd experiment dus, als het de gasten ligt, en initiatiefnemer Eilander sluit zich daar bij aan. "Dit was de eerste editie van het hotel, maar we willen kijken of we het op andere plekken kunnen zetten. Zo kunnen we meer festivals toegankelijk maken voor mindervaliden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl