NOS Nieuws

Oud-minister Hennis over Von der Leyen: 'Vind Ursula geen typische Duitser'

"Soms heb je dat persoonlijkheden met elkaar klikken, dat had ik direct met Ursula." Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis raakte jaren geleden bevriend met de Duitse Ursula von der Leyen - toen Hennis' collega als minister, sinds gisteravond de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Voor velen kwam de voordracht van Von der Leyen voor de Europese topbaan uit het niets, maar niet voor Hennis. "Ze is heel erg gericht op Europa. En ziet echt de waarde van samenwerking", zegt ze. Als ministers werkten de twee jarenlang samen aan een gezamenlijke Duits-Nederlandse krijgsmacht. "We hebben daarin echt meters gemaakt. De stappen die wij hebben gezet, worden vaak gebruikt als voorbeeld voor de samenwerking tussen Nederland en Duitsland."

Dat haar naam rondging toen de Europese spitzenkandidaten afvielen voor de hoge functie in Brussel, was voor Hennis dan ook vrij logisch. "Von der Leyen is heel Europees, ik vind haar ook geen typische Duitser. Wat ze zeggen over de afstand die Duitsers vaak houden en de hiërarchie die er is tussen werknemers en leidinggevenden, dat heeft zij helemaal niet." Von der Leyen is eerder het tegenovergestelde, zegt ze vol lof: "Ze is juist heel innemend en daarnaast enorm gedisciplineerd. En ik was onder de indruk van die zeven kinderen die ze heeft. Eerst dacht ik 'mijn hemel, hoe combineer je dat?', maar zij deed dat gewoon."

Dat het vaak dikke mik was tussen Hennis en Von der Leyen, zie je in deze foto's:

  • AFP
    Hennis en Von der Leyen in 2014: de twee ministers raakten goed bevriend
  • ANP
    Samen zorgden ze onder meer voor meer samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse krijgsmachten
  • EPA
    Bijna te laat voor de groepsfoto: Hennis en Von der Leyen bij een NAVO-bijeenkomst in 2015
  • ANP
    Hier krijgt Hennis een hartelijke ontvangst in Berlijn, in 2016
  • ANP
    De twee ministers bezochten ook samen de kazerne in Schaarsbergen bij Arnhem
  • EPA
    Hennis werkt nu voor de VN in Irak, Von der Leyen gaat naar Brussel

Nu Von der Leyen in Duitsland is afgezwaaid, begint vanaf morgen het formeren van de rest van de Europese Commissie. In haar speech voor het Europees Parlement, gisteren, benadrukte Von der Leyen dat ze net zo veel mannen als vrouwen in haar commissie wil. "Ze heeft daar natuurlijk niet de volledige invloed op, maar ze zal het wel proberen om af te dwingen", zegt Hennis daarover. "Ik zie bij de Verenigde Naties dat António Guterres ook met hele strakke hand probeert te zorgen voor die balans. Het wordt zelfs activistisch, dat zie ik bij Ursula ook."

Wat wenst de oud-minister Von der Leyen toe? "Dat ze zichzelf blijft en dat ze 'haar vrouwtje blijft staan'. Maar als je haar zag tegenover legercommandanten, dan ben ik ervan overtuigd dat dat wel goed zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl