President Trump bij het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Trumps taalgebruik 'schokt velen, maar verrast weinigen'

De gedachten die Donald Trump gisteren op Twitter deelde zijn de onbetwiste story of the day in Amerikaanse media. De president viel vier Democratische Congresleden aan in een serie tweets. Zijn woorden maken felle reacties los.

Trump schrijft in de tweets dat vier progressieve vrouwen uit het Congres "terug moeten naar waar ze oorspronkelijk vandaan komen", in plaats van het machtige Amerika te vertellen hoe het land bestuurd moet worden. Ze kunnen beter terugkeren naar hun eigen landen - "die een complete en totale catastrofe zijn" - om daar de problemen op te lossen. "Daarna komen ze terug om ons te laten zien hoe ze dat hebben gedaan", aldus Trump.

De Amerikaanse leider noemt zijn doelwitten niet bij naam, maar het is duidelijk op wie hij mikt. Een groep liberale nieuwkomers in het Congres die ook wel bekendstaat als 'de Squad': Alexandra Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar.

Chaos

De vier zijn inmiddels gezamenlijk naar buiten getreden. Zij aan zij spraken ze zich fel uit tegen Trump, die ze willen dwingen tot aftreden. Ze benadrukten dat Amerikanen zich niet moeten laten afleiden door Trumps woorden. Pressley zei dat de president er de aandacht mee probeert af te leiden van de "chaos en corrupte cultuur binnen zijn regering".

Omar zei dat Trumps "overduidelijke racistische aanval" de agenda volgt van wit-nationalistische groepen. Trump zou erop uit zijn om het land te verdelen. Ocasio-Cortez zei dat jongeren verteld moet worden dat "wat de president ook zegt, dit land van hun is".

Bronx

De president insinueert met zijn uitlatingen dat alle vier 'buitenlanders' zijn, maar drie van de vier vrouwen zijn in de Verenigde Staten geboren en getogen. Alleen Omar kwam in Somalië ter wereld. "Ocasio-Cortez groeide 15 kilometer van Trump op in de Bronx en Ayanna Pressley is niet eens kind of kleinkind van immigranten", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Dat zorgde voor veel reacties, ook oud-presidentskandidaat Hillary Clinton liet van zich horen:

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, was een van de eersten die reageerden. Ze noemde de uitlatingen van de president "xenofoob". Trumps kenmerkende slogan Make America Great Again is volgens haar altijd al bedoeld als Make America White Again. En senator Bernie Sanders zei dat dit precies is hij waar op doelt als hij de president een racist noemt.

Maar volgens de chef-staf van vicepresident Pence, Marc Short, worden de tweets van Trump verkeerd begrepen. "Ik denk niet dat de intentie van de president op een of andere manier racistisch is", zegt hij tegen persbureau AP. Volgens Short reageerde Trump met zijn tweets slechts op "zeer specifieke" opmerkingen van Congreslid Omar. "Hij deed geen algemene uitspraken."

Trump zelf trekt zich niets aan van de kritiek die hij krijgt. "Veel mensen zijn het met me eens", aldus de president.

'Maar het zijn Amerikaanse staatsburgers?'

In Amerikaanse media worden de tweets van Trump breed uitgemeten, hoewel die volgens bijvoorbeeld CNN wel passen in een bestaand patroon. "Zijn woorden schokken velen, maar verrassen weinigen", vat The New York Times samen.

The Washington Post verbaast zich vooral over het zwijgen van veel Republikeinen. Ooit, schrijft de krant, kon de Amerikaanse leider rekenen op kritiek van zijn partijgenoten wanneer hij bepaalde normen overtrad, "maar die tijd lijkt voorbij". Volgens VS-correspondent Van der Horst komt dat door Trumps populariteit in de partij. "De Republikeinse fractie in het Congres is na de tussentijdse verkiezingen misschien geslonken, maar in het Huis en de Senaat is het aantal leden dat achter Trump staat juist toegenomen."

En CNN meldt dat Republikeinen zich misschien wel ongemakkelijk voelen over de woorden van de president, maar dat de meeste partijgenoten zo tevreden zijn met zijn ideologische koers dat ze bereid zijn om nu een oogje dicht te knijpen.

Republikeinen

Ondanks dat zijn er toch enkele partijgenoten die wel degelijk kritiek hebben op Trumps woorden. Volgens de Republikeinse senator Susan Collins ging de president daarmee over de schreef. "Hij moet dat terugnemen." Haar collega Patrick Toomey, ook van de Republikeinse partij, liet vandaag weten: "We moeten de ideeën van Democraten op inhoud verwerpen, niet op basis van afkomst."

Maar volgens senator Lindsay Graham, die dit weekend nog met Trump op de golfbaan stond, "weten we allemaal" dat de vier Congresleden over wie het gaat "antisemitisch" en "anti-Amerika" zijn. Wel zei Graham vanmorgen op Fox News Radio dat ze eerlijk zijn gekozen, hoewel ze een "walgelijke agenda" hebben "die de Amerikanen zullen afwijzen".

Volgens de hoofdredacteur van de conservatieve krant The Washington Examiner, Philip Klein, vormen de tweets van Trump "een reddingsboei voor de Democraten". "Die kunnen zich nu verenigen in het veroordelen van zijn opmerkingen."

"De tegenpartij, de Democraten, is inderdaad boos", ziet VS-correspondent Van der Horst. "Met dit soort uitspraken verzekert Trump zich ervan dat Democraten massaal naar de stembus zullen gaan." Volgens Van der Horst zag je dat ook al met de midterms, toen de opkomst het hoogst was in honderd jaar.

Rood vlees voor de achterban

"Aan de andere kant: Trumps woorden zijn als rood vlees voor zijn achterban. Die vindt het geweldig dat hij de vrouwen - de nieuwe, favoriete vijanden van rechts - op de hak neemt. De strategie van de president is erop gericht zijn kiezers alert en boos te houden. En dat krijgt hij zo wel voor elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl