Jack Bobridge op het podium van de individuele achtervolging bij de WK baanwielrennen in 2015
NOS Wielrennen

Oud-wielrenner Bobridge veroordeeld wegens drugshandel

Oud-wielrenner Jack Bobridge is tot een gevangenisstraf veroordeeld van 4,5 jaar. De Australiër is schuldig bevonden aan het handelen in xtc.

Tijdens de rechtszaak gaf Bobridge toe gedurende zijn wielercarrière drugs als xtc en cocaïne te hebben gebruikt. Hij werd nooit positief bevonden bij een dopingcontrole.

Bobridge triomfeert op de baan en op de weg

De 29-jarige Australiër blonk vooral uit als baanwielrenner op de individuele nummers en ploegenachtervolging. In de laatste discipline werd hij twee keer wereldkampioen (2010 en 2011) en won hij twee keer olympisch zilver (2012 en 2016). Op de individuele achtervolging greep hij in 2011 de wereldtitel.

Als wegrenner kwam Bobridge onder meer uit voor Garmin, GreenEdge, Trek en het Nederlandse Blanco en Belkin. Ook won hij etappes in de Eneco Tour en de Tour Down Under en werd hij in 2011 vijfde bij het WK tijdrijden. Zijn laatste overwinning was de Australische wegtitel in 2016.

Bauke Mollema en Jack Bobridge wachten in 2014 voor de start van Luik-Bastenaken-Luik

Bobridge werd in augustus 2017 opgepakt. De Australische politie kwam Bobridge bij een undercoveractie gericht op dealers van partydrugs op het spoor.

Gebruik tijdens wielerloopbaan

In de rechtszaak gaf hij toe dat hij gedurende zijn wielercarrière drugs als xtc en cocaïne had gebruikt. Bobridge zei de drugs te hebben genomen met twee ploegmakkers, terwijl hij op de weg reed in Europa tussen 2010 en 2016. De namen van de andere twee renners zijn bekend bij de rechter, maar worden niet gedeeld met de buitenwereld.

Bobridge verklaarde de drugs te hebben genomen om de pijn van zijn chronische artritis te verlichten. Die ontsteking aan de gewrichten, waar Bobridge sinds zijn 19de mee kampte, was ook de reden voor zijn voortijdige afscheid van de wielersport in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl