Nordin Amrabat en Franck Kessie

Marokko zeker van achtste finales Afrika Cup na zege op Ivoorkust

Marokko heeft zich voor de achtste finales van de Afrika Cup geplaatst. Met Hakim Ziyech, Nordin Amrabat, Mbark Boussoufa en Karim El Ahmadi in de basis en Noussair Mazraoui als invaller wonnen de Marokkanen ook hun tweede wedstrijd, met 1-0 van Ivoorkust.

Met zes punten uit twee wedstrijden is Marokko nog niet helemaal zeker van een plek bij de eerste twee in groep D, maar de Noord-Afrikanen gaan sowieso als een van de beste vier nummers drie door.

Prachtassist Amrabat

In de openingsfase ontsnapte Marokko tegen Ivoorkust aan een achterstand. Romain Saïss haalde een kopbal van de Ivoriaanse spits Jonathan Kodjia van de lijn.

Noussair Mazraoui (links) raakt de lat

Amrabat stond in de 23ste minuut met een solo aan de basis van de enige goal. De ex-speler van onder meer VVV-Venlo en PSV trok vanaf de linkervleugel naar binnen en zette Youssef En-Nesyri met een steekpass vrij voor de goal. De spits schoot de bal met links in de hoek.

Uit een voorzet van Amrabat van rechts had En-Nesyri in de tweede helft nog een keer kunnen scoren, maar de kopbal van de spits ging naast. Invaller Mazraoui raakte in de slotfase nog van dichtbij de lat.

Zuid-Afrika laatste opponent

Marokko had het eerste duel ook al nipt gewonnen, met 1-0 van Namibië. Het Zuid-Afrika van Lars Veldwijk is maandag de laatste tegenstander van Marokko.

De Zuid-Afrikanen, die de eerste wedstrijd met 1-0 verloren van Ivoorkust, wonnen hun tweede wedstrijd met 1-0 van Namibië, de vierde 1-0 uitslag in de poule. Bongani Zungu maakte in de 68ste minuut het enige doelpunt. Lars Veldwijk deed als invaller vier minuten mee.