NOS NieuwsAangepast

Zoetermeerse rijschool niet failliet, maar wel veel gedupeerden

Een grote autorijschool in Zoetermeer sloot woensdag plotseling zijn deuren. Gedupeerden denken dat de rijschoolhouder failliet is of zelfs met hun vooruitbetaalde geld naar Spanje is gevlucht. Zelf ontkent hij dat. De man zegt niet failliet te zijn, maar blijft vaag over welke problemen er dan wel zijn.

Bij de politie hebben zich 220 mensen gemeld die zeggen benadeeld te zijn door de eigenaar van Verkeersschool Aalbregt. Online verschijnen veel berichten van gedupeerden. In een Facebookgroep vertellen klanten dat ze een pakket van 1800 euro hebben gekocht. Daarvoor zouden ze een onbeperkt aantal rijlessen krijgen, maar nu staan ze bij de rijschool voor een gesloten deur.

"Ik had al zo'n 900 euro betaald, maar heb pas een les gehad", zegt de 17-jarige Priscilla van der Zwan. "Nu ben ik al mijn geld kwijt." Ze werd door haar rij-instructeur, die in dienst is van de verkeersschool, op de hoogte gebracht van het nieuws. Zelf vertelde hij dat hij de laatste maanden ook geen salaris meer heeft gekregen. Hij mist 13.000 euro aan inkomsten.

De rijschool is in tegenstelling tot eerdere berichten niet failliet, zo lijkt het. De rijschoolhouder ontkent het en bij de rechtbank is er niets over bekend. Volgens Aalbregt zijn de problemen door dit "onjuiste bericht" zelfs ontstaan. "Als gevolg hiervan hebben wij tot onze grote spijt onze activiteiten moeten stopzetten, wat onder meer heeft geleid tot doodsbedreigingen en vernieling." Hij zegt dat hij "alle mogelijkheden" heeft onderzocht om de zaak te redden.

Op zijn website schrijft Aalbregt dat hij woensdagochtend onder politiebegeleiding is ondergedoken. "Dit omdat de woning, kinderen en wij persoonlijk worden bedreigd met de dood en er kogels in de brievenbus lagen."

De politie ontkende gisteren dat Aalbregt onder politiebegeleiding uit zijn woning is gehaald. Of hij echt met de dood is bedreigd, is niet bekend. Wat hij precies heeft ondernomen om het bedrijf draaiende te houden, is ook niet duidelijk.

Wel heeft de politie contact met hem en zegt dat hij meewerkt aan het onderzoek.

Commotie

"Wat vaststaat, is dat er veel commotie is ontstaan", reageert een woordvoerder van de politie. "Er zijn veel telefoontjes binnengekomen van gedupeerden, en ook van de media." Doordat het bedrijf niet failliet is, is het voor de politie lastiger om in actie te komen. "Daardoor is nu voor ons ook nog veel onduidelijk."

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dat gaat over de verkeersexamens, zegt dat er wel eens vaker iets misgaat bij een rijschool. "Soms gaat er bijvoorbeeld een failliet." Maar iets zo groot als dit en op deze schaal, is volgens de instantie nog nooit gebeurd.

Gedupeerden gingen gisteren verhaal halen bij de rijschool, waarbij schade ontstond

Ondanks de sluiting kunnen alle examens van klanten van Verkeersschool Aalbregt tot en met volgende week vrijdag doorgaan, zegt het CBR. Dat neemt contact op met kandidaten die een reservering hebben staan. Dat zijn er zo'n 300. Die moeten voor een examen dan wel zelf een geschikte auto regelen. "Als dat niet lukt, kijken we of we het examen moeten verplaatsen."

'Jaar voor gespaard'

Maar leerlingen die nog niet toe waren aan het examen hebben een probleem. "Ik had hier ongeveer een jaar voor gespaard", zegt Priscilla van der Zwan. "En de politie kan pas wat doen als de rijschool failliet is verklaard. Dan kunnen ze de schulden betalen met hun bezittingen, maar de slachtoffers krijgen pas als laatste hun geld terug. Dan is er waarschijnlijk niets over."

De politie kijkt nu samen met het Openbaar Ministerie naar de mogelijkheden. "Als dat eerste onderzoek aanleiding geeft om met meer gedupeerden in contact te komen, wordt er een speciaal e-mailadres geopend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl