Op de boerderij staan 150 Groninger Blaarkoppen.
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Wageningse studenten gaan onderzoek doen op Drentse 'kringloopboerderij'

Een boerderij in het Drentse dorp Roderwolde wordt een onderzoekscentrum van de Wageningen Universiteit. Het bedrijf heeft een volledig gesloten kringloop. Studenten gaan onderzoeken hoe die precies werkt.

Een onderdeel van die gesloten kringloop is dat al het voer en mest dat nodig is door de boerderij zelf geproduceerd wordt. "We voeren geen drijfmest of kunstmest van buiten aan", zegt eigenaar Maurits Tepper tegen RTV Noord. "We gebruiken mest uit onze eigen stal en de koeien krijgen alleen voer dat we zelf geteeld hebben."

Op de boerderij staan 150 Groninger blaarkoppen, die zowel voor de melk als voor het vlees worden gehouden. De studenten uit Wageningen zullen regelmatig op de boerderij verblijven om onderzoek te doen. Voor hen wordt een speciaal onderkomen gebouwd.

Minister Carola Schouten (CU) van Landbouw kondigde recent aan honderden miljoenen euro's te willen investeren in de verduurzaming van landbouw. Volgens haar moet de focus niet meer liggen op zoveel mogelijk goedkoop produceren, maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen. Ook moet er zorgvuldiger worden omgegaan met de bodem, water en de natuur.

Volgens Tepper is de kennis die de studenten opdoen op zijn boerderij niet alleen nuttig voor boeren die hun kringloop geheel willen sluiten. "Wat wij hopen is dat die kennis door alle bedrijven op te pikken is. Delen daarvan of integraal. Alles wat meehelpt aan de verduurzaming van de landbouw is meegenomen."

Advertentie via Ster.nl