Jeroen Hertzberger

Nederlandse hockeyers in Pro League na shoot-outs langs Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeyers hebben in de Pro League nipt gewonnen van Groot-Brittannië. Het duel in Londen was na de reguliere speeltijd geëindigd in 2-2, waarna Oranje de shoot-outs met 4-3 won.

Door de overwinning is Nederland - met nog twee wedstrijden te spelen - een stap dichter bij deelname aan de finaleronde van de Pro League. Die vindt eind juni plaats in het Wagener stadion in Amsterdam en gaat tussen de beste vier landen op de ranglijst. Oranje staat nu achter koploper Australië tweede met 22 punten, hetzelfde aantal als België. Duitsland bezet de vierde plek.

Hertzberger

Waar de Britten in het begin van de wedstrijd de betere ploeg waren, kwam Nederland in het tweede kwart op voorsprong. Jeroen Hertzberger stond op de goede plek om een vrije slag van Mink van der Weerden binnen te tikken.

Christopher Griffiths tekende halverwege het derde kwart op aangeven van Ashley Jackson voor de gelijkmaker. Jackson, afgelopen seizoen smaakmaker van HGC, speelde zijn eerste interland sinds de Olympische Spelen van 2016.

Oranje ging daarna op zoek naar een nieuwe voorsprong. Die kwam er door de tweede goal van Jeroen Hertzberger. In het restant van de wedstrijd leek Nederland de voorsprong te consolideren, maar vlak voor het einde oordeelde de scheidsrechter dat Groot-Brittannië een strafbal verdiende. Die werd benut door Alan Forsyth: 2-2.

Shoot-outs

Keeper Pirmin Blaak stopte vervolgens twee Britse shoot-outs. Voor Nederland miste alleen Jonas de Geus.

Oranje speelt nog twee duels, tegen Argentinië (komende woensdag) en Australië (volgende week zaterdag). Groot-Brittannië staat vijfde en is voor het bereiken van het finaleweekend afhankelijk van andere ploegen.